Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Szparagi w cieście francuskim

06.05.2023 17:00 | 0 komentarzy | 4 168 odsłony | Ewa Solak
Sezon na szparagi już się zaczął. Ulla Pałka z Krzeszowic podpowiada przepis na smaczną i sycącą przekąskę.
0
Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim. FOT. Ulla Pałka
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
2 pęczki szparagów zielonych
1 arkusz ciasta francuskiego
chilli mielone
1 jajko + 1/ 3 szklanki mleka
arkusz papieru do pieczenia + blacha
szczypta soli


Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.

Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy z niego cienkie paski (od tej krótszej części). Każdego szparaga owijamy paskiem ciasta.  Szparagi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Solimy do smaku. Posypujemy delikatnie chilli.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy około 20 minut.

Ulla Pałka prowadzi blog kulinarny Kuchnia na wzgórzu