Przełom Online
Szparagi w cieście francuskim
Sezon na szparagi już się zaczął. Ulla Pałka z Krzeszowic podpowiada przepis na smaczną i sycącą przekąskę.
0

Szparagi w cieście francuskim. FOT. Ulla Pałka
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
2 pęczki szparagów zielonych
1 arkusz ciasta francuskiego
chilli mielone
1 jajko + 1/ 3 szklanki mleka
arkusz papieru do pieczenia + blacha
szczypta soli
Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.
Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy z niego cienkie paski (od tej krótszej części). Każdego szparaga owijamy paskiem ciasta. Szparagi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Solimy do smaku. Posypujemy delikatnie chilli.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy około 20 minut.
Ulla Pałka prowadzi blog kulinarny Kuchnia na wzgórzu