Domowe bajgle. Warto spróbować! - przelom.pl
Zamknij

Domowe bajgle. Warto spróbować!

16:00, 17.12.2022
Skomentuj Bajgle powinny smakować wszystkim miłośnikom wypieków. FOT. Nina Maślanka Bajgle powinny smakować wszystkim miłośnikom wypieków. FOT. Nina Maślanka

To ciekawa odmiana dla miłośników wypieków. Jeśli macie ochotę na odrobinę eksperymentów w kuchni, wypróbujcie nasz przepis.

Przepis podaje Nina Maślanka z Chrzanowa.

Składniki:
400 g mąki
250 ml wody
20 g drożdży świeżych lub 9 g suchych
1 łyżeczka soli
20 g cukru
1 jajko do posmarowania bajgli
mak lub sezam do posypania

Do wody dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy do połączenia składników - odstawiamy na 15 minut (lub do czasu, kiedy roztwór będzie "bąbelkował").

Do innej miski wsypujemy mąkę i sól - mieszamy. Gotowy roztwór wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto - najpierw drewnianą łyżką, później rękami - aż do uzyskania jednolitej masy.

Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski nasmarowanej olejem, zawijamy miskę folią i odkładamy do wyrośnięcia na godzinę lub do podwojenia wielkości.

Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto jednym uderzeniem. Przekładamy ciasto na obsypany mąką blat i dzielimy je na 8 równych części.

Formujemy kulki poprzez "wkładanie" boków do środka i turlanie na blacie.

Odkładamy kulki do wyrośnięcia na 10-20minut. Po wyrośnięciu obsypujemy każdą kulkę mąką. Wciskając kciuk w środek tworzymy dziurki.

W garnku gotujemy wodę.

Do gotującej się wody wkładamy bajgle na około 1min. (po 30 s na stronę). Wykładamy ugotowane bajgle na blachę, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem.

Do rozgrzanego piekarnika (200°C góra dół) wkładamy bajgle i pieczemy 20 minut. Smacznego!

(Ewa Solak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%