Przełom Online
Domowe bajgle. Warto spróbować!

Przepis podaje Nina Maślanka z Chrzanowa.
Składniki:
400 g mąki
250 ml wody
20 g drożdży świeżych lub 9 g suchych
1 łyżeczka soli
20 g cukru
1 jajko do posmarowania bajgli
mak lub sezam do posypania
Do wody dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy do połączenia składników - odstawiamy na 15 minut (lub do czasu, kiedy roztwór będzie "bąbelkował").
Do innej miski wsypujemy mąkę i sól - mieszamy. Gotowy roztwór wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto - najpierw drewnianą łyżką, później rękami - aż do uzyskania jednolitej masy.
Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski nasmarowanej olejem, zawijamy miskę folią i odkładamy do wyrośnięcia na godzinę lub do podwojenia wielkości.
Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto jednym uderzeniem. Przekładamy ciasto na obsypany mąką blat i dzielimy je na 8 równych części.
Formujemy kulki poprzez "wkładanie" boków do środka i turlanie na blacie.
Odkładamy kulki do wyrośnięcia na 10-20minut. Po wyrośnięciu obsypujemy każdą kulkę mąką. Wciskając kciuk w środek tworzymy dziurki.
W garnku gotujemy wodę.
Do gotującej się wody wkładamy bajgle na około 1min. (po 30 s na stronę). Wykładamy ugotowane bajgle na blachę, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem.
Do rozgrzanego piekarnika (200°C góra dół) wkładamy bajgle i pieczemy 20 minut. Smacznego!