Tradycyjny składnik polskiej kuchni, czyli leśne, marynowane grzyby. Smakują znakomicie! - przelom.pl
Zamknij

Tradycyjny składnik polskiej kuchni, czyli leśne, marynowane grzyby. Smakują znakomicie!

18:30, 29.10.2022 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj Zamarynowane leśne grzyby smakują wyśmienicie Zamarynowane leśne grzyby smakują wyśmienicie

Podgrzybki, prawdziwki, rydze, maślaki. Zaprawione zalewą octową - są świetnym dodatkiem do dań obiadowych oraz składnikiem pysznych przekąsek. Wysiłek włożony w ich przygotowanie zwraca się wybornym smakiem.

Marynowane leśne grzyby są nie tylko ważnym elementem prawdziwej polskiej kuchni, ale też doskonałą imprezową przekąską.

Składniki:

  • ok. 2 kg grzybów
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 2 czubate łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 listków laurowych
  • łyżka gorczycy
  • 1 duża biała cebula (opcjonalnie)

Wykonanie:
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów. Jeśli mamy maślaki, obieramy je. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą z łyżką soli i octu. Zagotowujemy na wolnym ogniu i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy. Gdy grzyby się gotują, przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki. A potem - zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Zagotowujemy.

Do słoików wkładamy obgotowane grzyby - do 3/4 wysokości słoika. Zalewamy gorącą zalewą, szczelnie zakręcamy słoiki i odwracamy denkami do góry. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%