Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Tradycyjny składnik polskiej kuchni, czyli leśne, marynowane grzyby. Smakują znakomicie!

29.10.2022 18:30 | 0 komentarzy | 1 449 odsłona | Agnieszka Filipowicz
Podgrzybki, prawdziwki, rydze, maślaki. Zaprawione zalewą octową - są świetnym dodatkiem do dań obiadowych oraz składnikiem pysznych przekąsek. Wysiłek włożony w ich przygotowanie zwraca się wybornym smakiem.
0
Tradycyjny składnik polskiej kuchni, czyli leśne, marynowane grzyby. Smakują znakomicie!
Zamarynowane leśne grzyby smakują wyśmienicie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Marynowane leśne grzyby są nie tylko ważnym elementem prawdziwej polskiej kuchni, ale też doskonałą imprezową przekąską.

Składniki:

  • ok. 2 kg grzybów
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 2 czubate łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 listków laurowych
  • łyżka gorczycy
  • 1 duża biała cebula (opcjonalnie)

Wykonanie:
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów. Jeśli mamy maślaki, obieramy je. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą z łyżką soli i octu. Zagotowujemy na wolnym ogniu i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy. Gdy grzyby się gotują, przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki. A potem - zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Zagotowujemy.

Do słoików wkładamy obgotowane grzyby - do 3/4 wysokości słoika. Zalewamy gorącą zalewą, szczelnie zakręcamy słoiki i odwracamy denkami do góry. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.