Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pomysł na bezmięsny obiad - puszyste i chrupiące kotlety jajeczne

26.06.2022 07:26 | 1 komentarz | 4 859 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Kotlety jajeczne to idealny obiad bez mięsa.
1
Pomysł na bezmięsny obiad - puszyste i chrupiące kotlety jajeczne
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

WYKONANIE:
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i szklę cebulę do miękkości.
Ugotowane na twardo i obrane jajka kroję w drobną kostką albo ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw.

Do miski wrzucam rozdrobnione jajka, zeszkloną cebulkę. Wbijam surowe jajko i wsypuje kaszę mannę. Dodaję śmietanę, musztardę oraz posiekaną zieleninę. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Z masy formuję kotlety. Obtaczam w bułce tartej i smażę po ok. 3 minuty z każdej strony.

Doskonałym dodatkiem do jajecznych kotletów jest surówka z marchewki i jabłka lub mizeria.