Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Paszteciki z mięsem i warzywami. Spróbujcie jakie smaczne!

30.04.2022 17:00 | 0 komentarzy | 4 833 odsłony | Ewa Solak
To świetny sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Będą pyszną przekąską dla każdego.
0
Paszteciki z mięsem i warzywami. Spróbujcie jakie smaczne!
Ciasto francuskie po upieczeniu może się trochę kruszyć, ale paszteciki mimo to są naprawdę smaczne
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
ciasto francuskie (gotowe można kupić w sklepach)
farsz: ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu, 2 małe ugotowane marchewki, 1 cebula, 1 jajko, szczypta majeranku, sól, pieprz do smaku. 
Mięso i marchewkę z rosołu mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Cebulę dodajemy do mięsa razem z jajkiem i przyprawami: majerankiem, solą, pieprzem.

Rozwijamy ciasto francuskie. Wzdłuż krótszego boku nakładamy farsz i zawijamy rulonik. Jego koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odcinamy nadmiar ciasta i nakładamy kolejną porcję farszu. Znów zawijamy rulonik i odcinamy. Robimy tyle ruloników, na ile starczy ciasta i farszu.
Ruloniki tniemy na ok. 4-5 cm kawałki. Każdy z nich smarujemy jajkiem. Można je również posypać sezamem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego!