Przełom Online
Pyszny dodatek do obiadu. Puree marchewkowe i z zielonego groszku
Puree z warzyw to smaczna alternatywa dla puree z ziemniaków. Najlepiej użyć warzyw o intensywnych kolorach jak marchewka czy groszek, bo zyskujemy wtedy także piękną dekorację posiłku.
0
![Pyszny dodatek do obiadu. Puree marchewkowe i z zielonego groszku](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2022/04/03/40599_1648963355_94530300.jpg)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU
- 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (ok. 500 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść świeżej kolendry
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rozmrażamy groszek, przesmażamy na maśle z oliwa i czosnkiem przez 5 do 7 minut. Całość przekładamy do blendera, dodajemy kolendrę i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
PUREE MARCHEWKOWE
- 1 kg marchewki - obranej i pokrojonej na kawałki
- szczypta soli
- 2-3 łyżki masła lub oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta kminku (opcjonalnie)
Marchewkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (lub gotujemy w osolonej wodzie). Potem marchewkę blendujemy i mieszamy z masłem, solą i gałką muszkatołową. Przed podaniem puree można skropić octem balsamicznym i natką pietruszki lub szczypiorkiem.