Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Kaczka na stół z ziemniakami, sałatką i sosem

01.01.2022 20:00 | 0 komentarzy | 2 418 odsłony | Ewa Solak
Tego dania nie robi się zwykle na co dzień, ale podczas noworocznej niedzieli warto je przygotować. Wymaga trochę czasu, za to jest pyszne.
0
Kaczka na stół z ziemniakami, sałatką i sosem
Kaczka dobrze smakuje z ziemniakami oraz sosem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
1 kaczka o wadze ok. 2 kg
4 małe jabłka
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 płaska łyżka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
sok z cytryny

W miseczce mieszamy składniki marynaty: majeranek, obie papryki, sól, olej i wyciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą mieszanką nacieramy kaczkę od zewnątrz i w środku, po czym odstawiamy mięso do lodówki na ok. 3 - 4 godziny.
W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Posypujemy majerankiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do wnętrza kaczki.
Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Kiedy skórka się przyrumieni, mięso przykrywamy pokrywką, a piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Pieczemy przez 1,5-2 godziny. Mięso co jakiś czas polewamy wytopionym z niego tłuszczem. Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika i rozdzielamy na porcje. Podajemy z ziemniakami, sałatką i sosem. Można dodać konfiturę żurawinową.