Tego dania nie robi się zwykle na co dzień, ale podczas noworocznej niedzieli warto je przygotować. Wymaga trochę czasu, za to jest pyszne.
Składniki:W miseczce mieszamy składniki marynaty: majeranek, obie papryki, sól, olej i wyciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą mieszanką nacieramy kaczkę od zewnątrz i w środku, po czym odstawiamy mięso do lodówki na ok. 3 - 4 godziny.
W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Posypujemy majerankiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do wnętrza kaczki.
Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Kiedy skórka się przyrumieni, mięso przykrywamy pokrywką, a piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Pieczemy przez 1,5-2 godziny. Mięso co jakiś czas polewamy wytopionym z niego tłuszczem. Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika i rozdzielamy na porcje. Podajemy z ziemniakami, sałatką i sosem. Można dodać konfiturę żurawinową.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz