Pyszny kurczak po tajsku z mango i mlekiem kokosowym - przelom.pl
Zamknij

Pyszny kurczak po tajsku z mango i mlekiem kokosowym

06:42, 07.11.2021 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Coś dla miłośników azjatyckich smaków. Kurczak w tym wydaniu jest niezwykle aromatyczny. Pikantność curry łagodzi mango i delikatne mleko kokosowe.


Składniki:

 

  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 mango
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek startego imbiru (ew. pół łyżeczki sproszkowanego)
  • 2-3 krople sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju

 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy 2 łyżeczki pasty curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, a następnie starty imbir. Przesmażamy, mieszając około minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po 5 minutach pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy do momentu, gdy mięso się "zetnie". Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango. Na końcu wlewamy mleko kokosowe połączone wcześniej ze śmietaną. Doprawiamy 2-3 kroplami sosu sojowego. Dusimy chwilkę pod przykryciem, żeby mango zmiękło. Podajemy z ryżem.

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%