Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pyszny kurczak po tajsku z mango i mlekiem kokosowym

07.11.2021 07:42 | 0 komentarzy | 5 705 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Coś dla miłośników azjatyckich smaków. Kurczak w tym wydaniu jest niezwykle aromatyczny. Pikantność curry łagodzi mango i delikatne mleko kokosowe.
0
Pyszny kurczak po tajsku z mango i mlekiem kokosowym
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

 

  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 mango
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek startego imbiru (ew. pół łyżeczki sproszkowanego)
  • 2-3 krople sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju

 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy 2 łyżeczki pasty curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, a następnie starty imbir. Przesmażamy, mieszając około minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po 5 minutach pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy do momentu, gdy mięso się "zetnie". Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango. Na końcu wlewamy mleko kokosowe połączone wcześniej ze śmietaną. Doprawiamy 2-3 kroplami sosu sojowego. Dusimy chwilkę pod przykryciem, żeby mango zmiękło. Podajemy z ryżem.