Przełom Online
Ciasto orzechowe. Spróbujcie, jakie smaczne!
Białka ubijamy, dodajemy cukier, nadal ubijając, dodajemy żółtka. Następnie dodajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą wylewamy na wysmarowaną margaryną formę. Pieczemy 15-20 min. w temperaturze 180 stopni.
Ciasto biszkoptowe: 4 jajka, 12 dag cukru, 10 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy, dodajemy cukier, nadal ubijając, dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia zmieszany z mąką. Mieszamy delikatnie łyżką i wylewamy na przygotowaną formę. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.
Masa: 0,5 l mleka, budyń śmietankowy (60 g), 4 łyżki cukru, 1 kostka masła, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, galaretka cytrynowa (lub inna).
Gotujemy pół szklanki mleka z cukrem, resztę mieszamy z budyniem, żółtkami i mąką ziemniaczaną (najlepiej mikserem). Wlewamy do wrzącego mleka i mieszamy aż budyń zrobi się gęsty. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Placki nasączamy mocną, ostudzoną herbatą. Na spód kładziemy pierwsze ciasto orzechowe, na to połowę masy, następnie biszkopt, resztę masy i drugie ciasto orzechowe. Wierzch polewamy polewą czekoladową, posypujemy kokosem, zmielonymi orzechami. Smacznego!