Kruche i słodko-kwaśne. Wypróbujcie przepis na pyszny deser - proste w wykonaniu ciasto owocowe.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka, zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedną troszkę większą od drugiej), owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część ciasta na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy, lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy owoce i oprószamy pozostałą bułką tartą.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na owoce i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz