Są niewielkie i zazwyczaj mają kształt trójkątny lub okrągły. Onigiri - japońskie kanapki z ryżu z nadzieniem np. z warzyw, ryb lub krewetek. Tym razem podajemy przepis na onigiri z tuńczykiem.
Składniki:Sposób przygotowania:
Ryż kilkukrotnie przepłukujemy pod bieżącą wodą, mieszając ziarenka, aż odpływająca z ryżu woda stanie się przejrzysta. Zostawiamy ryż namoczony na 20-30 minut, po czym odcedzamy go i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą do 2 cm nad poziomem ryżu. Garnek wstawiamy na średni ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień i gotujemy ryż przez 10-12 min, często mieszając. Kiedy woda odparuje, wyłączamy ogień i zostawiamy ryż pod przykrywką.
W oddzielnym rondelku łączymy ocet ryżowy, cukier oraz sól. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitego roztworu. Tak przygotowaną zaprawę łączymy z ugotowanym ryżem i dobrze mieszamy. Pozostawiamy ryż pod przykryciem do ostygnięcia. Tuńczyka odcedzamy z płynu lub oleju i mieszamy z majonezem oraz - ewentualnie - z odrobiną wasabi. Ważne, żeby konsystencja nie była zbyt płynna - ma być jak trochę luźniejsza pasta.
Porcję ryżu na jedną kanapkę dzielimy na dwie części. Pierwsza warstwa ryżu trafia na dłoń, następnie nadzienie, czyli pasta z tuńczyka, a potem druga warstwa ryżu. Całość delikatnie kompresujemy, ale nie ubijamy zbyt mocno. Na tyle tylko, żeby onigiri się nie rozpadło. Formujemy trójkąt o zaokrąglonych rogach.
Uformowane trójkąty możemy owinąć w pocięte paski wodorostów nori i posypać odrobiną soli i sezamem. Najlepiej zrobić to tuż przed zjedzeniem, bo potem nori nasiąka, robi się miękkie i nie chrupie.
Onigiri można jeść od razu, można schować do lodówki i zjeść na drugi dzień. Można też usmażyć na złotobrązowo z każdej strony i mamy wtedy yaki onigiri.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz