Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Poke bowl, czyli najlepszy wynalazek kuchni hawajskiej

21.02.2021 07:34 | 0 komentarzy | 1 062 odsłona | Agnieszka Filipowicz
Poke bowl to po prostu miska z gorącym ryżem, zimną rybą i warzywami lub owocami. Pożywne, a zarazem lekkie danie wywodzi się z Hawajów i traktowane jest tam jako jedna z potraw narodowych.
0
Poke bowl, czyli najlepszy wynalazek kuchni hawajskiej
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jego kombinacji może być wiele. Dziś proponujemy dwie sprawdzone wersje.

Hawajski poke bowl z awokado i surimi (na zdjęciu)
składniki na 1 porcję

  • gotowany ryż (ok 50 gram - pół porcji z torebki)
  • łosoś surowy lub wędzony (można zmieszać go z serkiem Philadelphia i czosnkowym sosem tajskim)
  • kilka paluszków surimi
  • tofu (opcjonalnie)
  • pocięta w słupki mała marchewka
  • pół ogórka z wyciętymi gniazdami nasiennymi
  • pół awokado pokrojonego w plasterki
  • garść kiełków rzodkiewki
  • ziarna sezamu
Ryż gotujemy z zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki układamy w misce, na ryżu i posypujemy sezamem. Podajemy z dodatkiem sosu sojowego zmieszanego z syropem klonowym i dodatkiem octu ryżowego lub balsamicznego.

Hawajski poke bowl z mango
składniki na 1 porcję

  • gotowany ryż (ok 50 gram - pół porcji z torebki)
  • łosoś surowy lub wędzony
  • kilka plastrów cukinii
  • kilka plastrów mango
  • garść wodorostów wakame (namoczonych)
  • garść ogórków z wyciętymi gniazdami nasiennymi
  • garstka czerwonej cebuli pociętej w cieniutkie paseczki
  • kilka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe
Ryż gotujemy z zgodnie instrukcją na opakowaniu. Cukinię i mango tniemy na cienkie długie paski i zwijamy je w ruloniki „różyczki". Wszystkie składniki układamy w misce, na ryżu i posypujmy wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi. Podajemy z dodatkiem sosu sojowego zmieszanego z syropem klonowym i dodatkiem octu ryżowego lub balsamicznego.