Dziś proponujemy przepis na bardzo aromatyczną zupę z leśnych grzybów. Dodatkowo wzmocnimy jej smak, jeśli dodamy także trochę suszonych grzybów.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Świeże (lub odmrożone) grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodajemy do niej masło i grzyby. Całość smażymy ok. 5-7 minut.
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wywar doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec oraz starte warzywa i podsmażone grzyby z cebulą. Dodajemy też suszone grzyby, drobno pokrojone. Możemy dolać wodę, w której się moczyły się (nie wlewamy jej do końca, bo na dnie może być piasek). Gotujemy na małym ogniu ok. 35-45 minut.
Mąkę rozprowadzamy w śmietance z dodatkiem odrobiny gorącej zupy i wlewamy do garnka. Całość gotujemy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy. Zupę grzybową podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz