Kurczak pieczony z rozmarynem i całymi główkami czosnku - przelom.pl
Zamknij

Kurczak pieczony z rozmarynem i całymi główkami czosnku

08:00, 20.09.2020 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Kruchy, aromatyczny, z chrupiącą, przypieczoną skórką. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, wypróbujcie przepis na kurczaka pieczonego z rozmarynem.

SKŁADNIKI:
kurczak (najlepiej zagrodowy)
2 główki czosnku 
2 gałązki rozmarynu (jeśli ktoś woli, zamiast rozmarynu może użyć tymianku)
sól
świeżo zmielony pieprz
majeranek
papryka wędzona
100 g masła

WYKONANIE:
Tuszkę kurczaka moczymy w wodzie z solą przez kilka godzin, najlepiej całą noc, by się dokładnie oczyściła. Potem okładamy kurczaka papierowym ręcznikiem, żeby go osuszyć. Następnie smarujemy masłem (50 g). Do środka wkładamy dwie główki czosnku w łupinach przekrojone w poprzek, dwie gałązki rozmarynu (lub garść świeżego tymianku), 50 g masła i dodajemy też troszkę soli i majeranku. Wierzch kurczaka obsypujemy solą, pierzem i papryką wędzoną. Układamy go w brytfance. Pieczemy około 1,5 godziny (w zależności od wielkości kurczaka) w 180 stopniach Celsjusza (na pierwsze 10 minut pieczenia możemy ustawić 200 stopni).
Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika, dajemy mięsu odetchnąć przez minimum kilka minut. Potem porcjujemy według uznania.

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%