Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Kurczak pieczony z rozmarynem i całymi główkami czosnku

20.09.2020 08:00 | 0 komentarzy | 1 826 odsłona | Agnieszka Filipowicz

Kruchy, aromatyczny, z chrupiącą, przypieczoną skórką. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, wypróbujcie przepis na kurczaka pieczonego z rozmarynem.

0
Kurczak pieczony z rozmarynem i całymi główkami czosnku
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
kurczak (najlepiej zagrodowy)
2 główki czosnku 
2 gałązki rozmarynu (jeśli ktoś woli, zamiast rozmarynu może użyć tymianku)
sól
świeżo zmielony pieprz
majeranek
papryka wędzona
100 g masła

WYKONANIE:
Tuszkę kurczaka moczymy w wodzie z solą przez kilka godzin, najlepiej całą noc, by się dokładnie oczyściła. Potem okładamy kurczaka papierowym ręcznikiem, żeby go osuszyć. Następnie smarujemy masłem (50 g). Do środka wkładamy dwie główki czosnku w łupinach przekrojone w poprzek, dwie gałązki rozmarynu (lub garść świeżego tymianku), 50 g masła i dodajemy też troszkę soli i majeranku. Wierzch kurczaka obsypujemy solą, pierzem i papryką wędzoną. Układamy go w brytfance. Pieczemy około 1,5 godziny (w zależności od wielkości kurczaka) w 180 stopniach Celsjusza (na pierwsze 10 minut pieczenia możemy ustawić 200 stopni).
Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika, dajemy mięsu odetchnąć przez minimum kilka minut. Potem porcjujemy według uznania.