Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Rozpoczął się sezon na dynię. Spróbujcie zupy

30.08.2020 07:30 | 0 komentarzy | 15 964 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Zaczął się sezon na to uniwersalne warzywo. Można go wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Dziś proponujemy zupę z dyni i pomidorów.

0
Rozpoczął się sezon na dynię. Spróbujcie zupy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
• 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
• 5 pomidorów
• 1 cebula (nieobrana)
• 4 ząbki czosnku w łupinach
• 500 ml bulionu
• 2 łyżki oliwy
• 60 ml mleka kokosowego
• 1/3 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1/2 łyżeczki oregano,
• ½ łyżeczki papryki

WYKONANIE:
Piekarnik nastawić na 180 st C. Dynię pokroić na kawałki, pomidory i cebulę przekroić na pół, cebulę przekroić na pół (zostawić zewnętrzne łuski). Dynię, pomidory, cebulę i czosnek wyłożyć na blachę piekarnika i piec ok. godziny. Z upieczonej dyni usunąć nasiona i skórkę, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć i wyrzucić nasiona, cebulę i czosnek obrać z zewnętrznej warstwy. Warzywa wraz z sokiem zmiksować z bulionem, oliwą, mleczkiem kokosowym oraz przyprawami. Zagotować. Zupę podawać posypaną ziołami lub z pestkami dyni albo kukurydzą.