Rozpoczął się sezon na dynię. Spróbujcie zupy - przelom.pl
Zamknij

Rozpoczął się sezon na dynię. Spróbujcie zupy

07:30, 30.08.2020 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Zaczął się sezon na to uniwersalne warzywo. Można go wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Dziś proponujemy zupę z dyni i pomidorów.

SKŁADNIKI:
- 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
- 5 pomidorów
- 1 cebula (nieobrana)
- 4 ząbki czosnku w łupinach
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 60 ml mleka kokosowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki papryki

WYKONANIE:
Piekarnik nastawić na 180 st C. Dynię pokroić na kawałki, pomidory i cebulę przekroić na pół, cebulę przekroić na pół (zostawić zewnętrzne łuski). Dynię, pomidory, cebulę i czosnek wyłożyć na blachę piekarnika i piec ok. godziny. Z upieczonej dyni usunąć nasiona i skórkę, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć i wyrzucić nasiona, cebulę i czosnek obrać z zewnętrznej warstwy. Warzywa wraz z sokiem zmiksować z bulionem, oliwą, mleczkiem kokosowym oraz przyprawami. Zagotować. Zupę podawać posypaną ziołami lub z pestkami dyni albo kukurydzą.

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%