To pyszne ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Świetnie pasuje do kawy. Na dodatek keks cytrynowy jest szybki i prosty w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki oleju roślinnego
pół szklanki jogurtu naturalnego - 170 g
sok z jednej dużej cytryny
otarta skórka z jednej cytryny lub dwóch
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół tabliczki posiekanej czekolady (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy z niej sok. Dodajemy otartą skórkę z jednej lub dwóch cytryn. Jajka ubijamy z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, wlewamy powoli olej (użyłam rzepakowego). Obroty mikser zmniejszamy do średnich. Potem zmniejszamy je do niskich i dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego oraz sok z cytryny z otartą skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Dodajemy czekoladę. Całość mieszamy powoli szpatułką lub drewnianą łyżką.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 20-24 cm lub dwie małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia.
Pieczenie: 170 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Po przestudzeniu ciasto polałam domowym lukrem cytrynowym, zrobionym ze szklanki cukru pudru i ok. 3 łyżek soku z cytryny. Zamiast lukru można też posypać ciasto cukrem pudrem.
14.11.2024
ODSTĄPIĘ dobrze prosperujący Sklep Odzieżowy - Chr...
08.11.2024
WYCINKA drzew, karczowanie, zrębkowanie. Minikopar...
08.11.2024
DREWNO opałowe, zrębki. Transport. Tel. 572-632-99...
05.11.2024
ZATRUDNIĘ od zaraz pracownika fizycznego do pracy ...
01.11.2024
GABINET Psychologiczno - Terapeutyczny PRYZMAT Kat...
29.10.2024
ZATRUDNIĘ pracownika fizycznego do układania kostk...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz