Skosztujcie naleśników po meksykańsku (ZDJĘCIA) - przelom.pl
Zamknij

Skosztujcie naleśników po meksykańsku (ZDJĘCIA)

12:14, 14.06.2020 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Lubicie meksykańską kuchnię? Jeśli tak, ta potrawa jest dla Was. Wypróbujcie przepis.

SKŁADNIKI:
8 - 10 NALEŚNIKÓW (polecam ten przepis na naleśniki)
- 350 g tartego sera typu żółta mozzarella (nie biała w zalewie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- świeża kolendra lub natka pietruszki (ja użyłam bazylii ze względu na upodobania domowników)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mielonego mięsa (drobiowego, wieprzowego lub mieszanego)
- przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
SOS POMIDOROWY:
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz

WYKONANIE:

- Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać zmielone mięso i mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.
- Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
- Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić, dodać na patelnię. Tak samo odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.
SOS POMIDOROWY
- Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.
ZAPIEKANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą lub masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów pomiędzy naleśnikami.
- Posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20 minut. Posypać listkami kolendry lub posiekaną natką.

Przepis pochodzi z portalu Kwestia Smaku

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%