Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Skosztujcie naleśników po meksykańsku (ZDJĘCIA)

14.06.2020 12:14 | 0 komentarzy | 3 137 odsłony | Agnieszka Filipowicz

Lubicie meksykańską kuchnię? Jeśli tak, ta potrawa jest dla Was. Wypróbujcie przepis.

0
Skosztujcie naleśników po meksykańsku (ZDJĘCIA)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
8 - 10 NALEŚNIKÓW (polecam ten przepis na naleśniki)
• 350 g tartego sera typu żółta mozzarella (nie biała w zalewie)
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki płatków chili
• świeża kolendra lub natka pietruszki (ja użyłam bazylii ze względu na upodobania domowników)
• 2 łyżki oliwy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 400 g mielonego mięsa (drobiowego, wieprzowego lub mieszanego)
• przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz
• 1 szklanka bulionu
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 1 puszka czerwonej fasoli
• 1 puszka kukurydzy
SOS POMIDOROWY:
• 2 łyżeczki oliwy
• 1 ząbek czosnku
• 1 puszka krojonych pomidorów
• 1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz

WYKONANIE:

• Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
• Dodać zmielone mięso i mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.
• Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
• Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić, dodać na patelnię. Tak samo odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.
SOS POMIDOROWY
• Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.
ZAPIEKANIE
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą lub masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów pomiędzy naleśnikami.
• Posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20 minut. Posypać listkami kolendry lub posiekaną natką.

Przepis pochodzi z portalu Kwestia Smaku