Aromatyczny indyk pieczony w rękawie z pomarańczą - przelom.pl
Zamknij

Aromatyczny indyk pieczony w rękawie z pomarańczą

06:00, 31.05.2020
Skomentuj

To szybki i prosty przepis na pierś z indyka. Kluczowe jest użycie rękawa do pieczenia. Dzięki niemu mięso nie będzie suche.

SKŁADNIKI:
- ok. 0,8 kg piersi z indyka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki oleju
- 1 pomarańcza

WYKONANIE:
Pierś z indyka umyć, osuszyć. Ostrym, wąskim nożem zrobić nacięcia i naszpikować ząbkami czosnku. W misce połączyć przyprawy, dokładnie wymieszać. Pierś dokładnie obtoczyć przyprawami. Przykryć miskę i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Przygotować rękaw do pieczenia. Włożyć do niego mięso. Obłożyć plasterkami z połowy pomarańczy, wlać sok wyciśnięty z drugiej połowy pomarańczy. Umieścić rękaw z indykiem na blasze do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 1 godz.

 

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%