Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Makaron z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami pinii i parmezanem

24.05.2020 13:30 | 0 komentarzy | 1 579 odsłona | Agnieszka Filipowicz

To ekspresowa propozycja na obiad lub kolację. Wystarczy kwadrans i danie gotowe. Szybkie, kolorowe i pyszne.

0
Makaron z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami pinii i parmezanem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki (na 2-3 porcje):
• 180g-200 g makaronu (użyłam szpinakowego)
• 2-3 garście pomidorków koktajlowych
• 2-3 ząbki czosnku
• 50 g orzeszków pinii
• dwie łyżki oliwy
• ser grana padano lub parmezan
• kilka listków świeżej bazylii
• oliwki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, podsmażać przekrojone na pół pomidorki z posiekanym czosnkiem przez ok. 3 minuty. Uprażyć orzeszki pinii na suchej patelni.
Makaron wrzucić do wrzątku, ugotować al dente. Zmieszać z pomidorami. Wszystko dusić przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.
Gotowy makaron posypać serem, orzeszkami pinii i udekorować świeżą bazylią. Można dodać oliwki. Podawać od razu.