Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Focaccia rewolucyjna. Ten przepis zawsze się sprawdza

26.04.2020 08:00 | 0 komentarzy | 11 005 odsłon | Agnieszka Filipowicz

5 minut pracy plus... 12 godzin czekania. Ale na ten włoski przysmak warto poczekać. Focaccia bez zagniatania jest pyszna. Tylko nie żałujcie oliwy.

0
Focaccia rewolucyjna. Ten przepis zawsze się sprawdza
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na blachę o wymiarach około 30 x 25:

500 g mąki pszennej (około 3 1/2 szklanki)
1 1/2 szklanki wody (375 ml)
1 1/2 łyżeczki soli
4 g suchych drożdży

2 - 4 łyżki oliwy
sól do posypania (polecam gruboziarnistą)

Dodatki (opcjonalnie)
suszone pomidory lub pomidorki koktajlowe,
oliwki

Przygotowanie:
Do miski dodać odmierzoną mąkę, wodę, drożdże oraz sól. Wymieszać składniki przy pomocy silikonowej szpatuły tylko do momentu, aż znikną białe, mączyste paski. Ciasto na chwilę wyjąć z miski przy pomocy szpatuły - będzie się lepić, ale tak ma być. Wlać 2 łyżki oliwy do miski i ponownie włożyć ciasto, obrócić, żeby zanurzyło się w oliwie z każdej strony. Miskę szczelnie przykryć silikonową matą lub pokrywką i włożyć do lodówki na 8 - 24 godziny (proponuję 12). Po tym czasie formę do pieczenia niedbale posmarować łyżką oliwy i przełożyć ciasto z miski do formy. Niedbale rozciągnąć palcami, robiąc w cieście wgniecenia i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 - 3 godziny. Po około godzinie zacząć rozgrzewać piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto odkryć, powinno być pulchne. Delikatnie i niezbyt agresywnie zrobić kilka dziurek palcem, oblać oliwą, oprószyć solą, najlepiej gruboziarnistą i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 16 - 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.

Przepis pochodzi z portalu Jadłonomia.