Ciasto dla leniwych według przepisu Ewy Wachowicz - przelom.pl
Zamknij

Ciasto dla leniwych według przepisu Ewy Wachowicz

10:00, 08.03.2020 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Nie lubicie wyrabiać drożdżowego ciasta? Ten przepis jest dla Was. Wystarczy warstwami ułożyć składniki i po trzech godzinach wymieszać.

SKŁADNIKI:

4, 5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 roztrzepane jajka
1  szklanki oleju
3/4 szklanki letniego mleka
10 dkg drożdży
szczypta soli
drobne owoce np. borówka amerykańska

Kruszonka
50 g masła
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru

WYKONANIE:
Na dno szerokiej miski stopniowo kruszę drożdże. Następnie daję cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.  Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu na trzy godziny. Po tym czasie krótko mieszam zawartość miski. Blachę o wym. 26 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia, ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję owoce. Na wierzchu ciasta rozcieram kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni.

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%