Nie lubicie wyrabiać drożdżowego ciasta? Ten przepis jest dla Was. Wystarczy warstwami ułożyć składniki i po trzech godzinach wymieszać.
SKŁADNIKI:
4, 5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 roztrzepane jajka
1 szklanki oleju
3/4 szklanki letniego mleka
10 dkg drożdży
szczypta soli
drobne owoce np. borówka amerykańska
Kruszonka
50 g masła
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
WYKONANIE:
Na dno szerokiej miski stopniowo kruszę drożdże. Następnie daję cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu na trzy godziny. Po tym czasie krótko mieszam zawartość miski. Blachę o wym. 26 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia, ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję owoce. Na wierzchu ciasta rozcieram kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni.
14.11.2024
Poszukujemy Sprzedawcy (Konsultanta Medycznego) do...
14.11.2024
ODSTĄPIĘ dobrze prosperujący Sklep Odzieżowy - Chr...
08.11.2024
WYCINKA drzew, karczowanie, zrębkowanie. Minikopar...
08.11.2024
DREWNO opałowe, zrębki. Transport. Tel. 572-632-99...
01.11.2024
GABINET Psychologiczno - Terapeutyczny PRYZMAT Kat...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz