Podstawą dobrze zrobionego domowego sushi jest odpowiednie przygotowanie do niego ryżu. Dziś podajemy sprawdzony przepis z blogu kulinarnego Filozofia smaku.
Zaczynamy od płukania ryżu. Ryż umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą, mieszamy go kolistymi ruchami dłoni kilkakrotnie. Wodę wylewamy, wlewamy świeżą i czynność powtarzamy około 4-5 razy (lub więcej), aż woda będzie przezroczysta. Następnie ryż zalewamy czystą wodą (wody wlewamy tyle, by zakryła ryż) i odstawiamy ryż do namoczenia na około 30 minut. Namoczony uprzednio ryż odcedzamy na drobnym sicie, a następnie umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Rondelek musi mieć pokrywkę, najlepiej aby była szklana (dzięki temu będziemy mogli zauważyć, kiedy woda zacznie się gotować, bez konieczności podnoszenia pokrywki).
Teraz pora na gotowanie. Ryż w garnku zalewam zimną wodą. Najlepiej na 1 szklankę ryżu wlać 1 szklankę płynu plus około 1/5 szklanki. Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na włączonym palniku. Do gotowania ryżu nie dodajemy soli. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy moc płomienia do minimum i gotujemy (bez mieszania i podnoszenia pokrywki) przez około 7-10 minut, aż płyn zostanie wchłonięty. Garnek przestawiamy na palnik obok i pozostawiamy pod przykryciem do napęcznienia jeszcze na 10 minut.
Teraz należy go odpowiednio doprawić zaprawą (awase-zu). Najlepiej przygotować ją, kiedy ryż się gotuje. Na 1 szklankę suchego ryżu dajemy najczęściej 3 łyżki octu ryżowego (mnie smakuje najbardziej z 5 łyżkami), pół łyżeczki soli i 2-3 łyżeczki drobnego cukru (daję co najmniej 3). Składniki naszej zaprawy mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru, ewentualnie lekko podgrzewamy w rondelku, mieszając aż się rozpuszczą i odstawiamy do ostygnięcia (nie doprowadzamy do zagotowania!).
Ryż przekładamy do szerokiej miski (najlepiej drewnianej lub ceramicznej). Wąską drewnianą lub plastikową łopatką rozdzielamy ziarenka ryżu, dodając stopniowo naszą zaprawę do sushi. Fachowo powinniście ryż dodatkowo wachlować, aby przyspieszyć proces studzenia. Miskę z ryżem przykrywamy wilgotną czystą ściereczką kuchenną. Z tak przygotowanego ryżu przygotowujemy nasze sushi.
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Prezydent w Polsce nie rządzi!
Ja takie wrażenie odnosiłem słuchając szczególnie pana Mentzena. Ten pan to często zapominał że te jego deklaracje bardziej pasująna wybory parlamentarne niż prezydenckie
Tomasz
01:19, 2025-05-17
ZKKM Chrzanów. Lepszej komunikacji nie będzie
W PKM Jaworzno właśnie obchodzą 10 rocznicę wprowadzenia autobusów elektrycznych. Podsumowanie wychodzi im na korzyść pod każdym względem, zamówili kolejne pojazdy i będą budowali swoją stację ładowania przy dworcu na Zielonej. Dyszy zamiast wziąć przykład z lepszych, skorzystać z doświadczeń i sprawdzonych rozwiązań woli się obrażać na Jaworzno bo on wie lepiej. Autobusy wodorowe o których marzy i archaiczna e-portmonetka to już ślepa uliczka.
kierowcabombowca
23:09, 2025-05-16
Najsilniejszy wstrząs z kopalni Janina w tym miesiącu
No i..., no i dzisiaj 16 maja o 20.30 znowu tąpnięcie. Teraz chyba największe jakie było. Jest coraz gorzej. Władze mają wszystko gdzieś i puki przez społeczeństwo nie zostaną podjęte radykalne kroki będzie tylko gorzej.
Zea
21:11, 2025-05-16
Najsilniejszy wstrząs z kopalni Janina w tym miesiącu
I co???!!! Następne kolebanie, że szyby dzwonią!!! Trzebinia!!!
desperat
20:35, 2025-05-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz