Do poniedziałku, 19 grudnia, na Rynku Głównym w Krakowie można kupić tradycyjne smakołyki z Małopolski. Przez cztery dni potrwa tegoroczna edycja Wigilijnego Małopolskiego Smaku. Grudniowa odsłona największego kulinarnego święta w regionie już od trzech lat jest okazją do promocji bożonarodzeniowych produktów i dań z Małopolski.
Do poniedziałku, 19 grudnia, na Rynku Głównym w Krakowie można kupić tradycyjne smakołyki z Małopolski. Przez cztery dni potrwa tegoroczna edycja Wigilijnego Małopolskiego Smaku. Grudniowa odsłona największego kulinarnego święta w regionie już od trzech lat jest okazją do promocji bożonarodzeniowych produktów i dań z Małopolski.
Na stoiskach ustawionych na krakowskim Rynku Głównym pojawią się małopolskie świąteczne produkty. Będzie można kupić tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (kapustę z grzybami, barszcz, uszka, pierogi), a także produkty znane z Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Małopolski Festiwal Smaku i Wigilijny Małopolski Smak to imprezy promujące turystykę kulinarną. Na Małopolską Listę Produktów Tradycyjnych wpisano do tej pory 46 produktów. Aż dziesięć produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty.
Finał tegorocznej - siódmej już edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się w ostatni weekend sierpnia na krakowskim placu Wolnica. Grand Prix konkursu zdobyła polędwica faszerowana suską sechlońską. Wyróżnione zostały: sułkowicka krzonówka, salceson golonkowy Podstolego, a także jajecznica po królewsku, karp zatorski w zalewie octowej, korzenny filet śledziowy i placki po andrychowsku. Niektóre z tych produktów będzie można kupić podczas Wigilijnego Małopolskiego Smaku.
Wigilijny Małopolski Smak jest jednym z wydarzeń towarzyszących tradycyjnym Targom Bożonarodzeniowym na krakowskim Rynku. Organizatorem przedsięwzięcia jest Województwo Małopolskie.
Festiwal regionalnych specjałów
Małopolski Festiwal Smaku to wielkie regionalne święto producentów i miłośników lokalnych potraw. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie - coraz bardziej rozpoznawalnym w całym kraju. Z roku na rok cieszy się większym zainteresowaniem, przyciągając w miejsca plebiscytowych zmagań rzesze wielbicieli tradycyjnego smaku Małopolski.
Festiwal powstał, aby promować produkty regionalne, tradycyjne, ekologiczne i wspierać lokalnych producentów żywności. W 2005 r. - podczas jego pierwszej edycji półfinały odbyły się w Zakopanem i Tarnowie, a Wielki Finał - w Krakowie. Rok później półfinałów było już pięć - w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu oraz Tarnowie. Od 2009 roku w półfinałowych zmaganiach można też wziąć udział w Miechowie, a od 2011 - w Wadowicach. Co roku całość wieńczy Wielki Finał w Krakowie.
To siódma edycja
7. Małopolski Festiwal Smaku rozpoczął się 5 czerwca. Pierwszy półfinał odbył się w Oświęcimiu. Drugi z nich - 11 i 12 czerwca na placu Wolnica w Krakowie. 19 czerwca regionalni producenci żywności rywalizowali w Tarnowie, a 26 czerwca - w Wadowicach. 2 lipca półfinał odbył się w Nowym Sączu, 10 - w Nowym Targu, a 17 lipca w Miechowie. Zwycięzcy spotkali się podczas wielkiego finału 27 i 28 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.
WIĘCEJ INFORMACJI O FESTIWALU:
www.smak.malopolska.pl
(zew)
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
szkoda, że Chrzanowa na tej mapie nie ma...