Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Skosztujcie serowej przekąski

03.11.2019 08:00 | 0 komentarzy | 1 358 odsłona | Agnieszka Filipowicz

Świetnie smakują z kminkiem, makiem czy mieloną papryką. Można je podać jako obiadowy starter lub przekąskę do barszczu albo piwa. Paluchy serowe.

0
Skosztujcie serowej przekąski
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

10 dag masła
10 dag mąki pszennej
10 dag twardego sera żółtego
1 jajko
szczypta soli
coś do posypki np. oregano lub wędzona papryka

Wykonanie:

Zimne masło posiekać z przesianą mąką, dodać ser starty na drobnych oczkach, wymieszać. Dodać sól i żółtko i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 15-20 minut. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować miękkim masłem. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykroić dowolne kształty. Serowe ciasteczka delikatnie przenieść na papier, posmarowany masłem, posmarować rozbełtanym białkiem, posypać sezamem/oregano/wędzoną papryką/makiem - wg uznania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut. Od razu wyjąć z piekarnika.