Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Tarta z białą czekoladą, porzeczkami i pistacjami

10.08.2019 07:30 | 0 komentarzy | 1 119 odsłona | Agnieszka Filipowicz

Na kruchym cieście, z masą z serka mascarpone i białej czekolady oraz czerwonymi porzeczkami i pistacjami. Tarta w tej wersji zachwyci łasuchów.

0
Tarta z białą czekoladą, porzeczkami i pistacjami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Można ją wykonać w różnych wersjach. Zamiast czerwonych porzeczek użyć inne owoce np. maliny czy borówki. Najważniejsze, by nie były zbyt słodkie, bo wtedy tarta będzie przesłodzona.


Składniki:

120 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki wody
100 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
50 ml śmietanki 30 %
250 g porzeczek
garść pistacji


Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone w małą kostkę masło, cukier puder, dodajemy wodę i żółtka. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 30 min.
Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy (najlepiej na papierze do pieczenia) i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej masłem formę do tarty. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem lub fasolą). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., następnie usuwamy papier i fasolę, i pieczemy jeszcze 15-20 min., do zezłocenia.

Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę. Wlewamy do garnka śmietankę, dodajemy czekoladę, topimy, następnie lekko studzimy i dodajemy do serka mascarpone. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na upieczony spód, wyrównujemy i dekorujemy owocami oraz pistacjami.
Wkładamy do lodówki.

Do pieczenia tarty używamy formy o średnicy ok. 25 cm.