Przełom Online
Murzynek nigdy się nie nudzi
Jeden z tych słodkich wypieków, które nigdy się nie znudzą. Jest pyszny i dziecinnie prosty w przygotowaniu. Ciasto kakaowe, czyli murzynek.
0

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
4 łyżki kakao
25 dkg masła
4 jajka
6 łyżek wody
4 łyżki wina lub piwa
cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło, kakao, cukier, wodę rozpuścić w garnku i gotować 7 minut. Po wystudzeniu dodać żółtka, wino, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu pianę z białek. Piec około 45 minut, do suchego patyczka w 180 st. C.
Na wierzch ciasta można przygotować polewę czekoladową. Kto lubi, może przełożyć ciasto dżemem. Inną opcją jest dodanie garści owoców np. borówek amerykańskich. Z przepisu wychodzą dwie keksówki murzynka lub jedna średnia blacha.