Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto go wykorzystać, bo to warzywo lekkostrawne i na dodatek bogate w witaminy C i E, kwas foliowy i potas. A przy tym tańsze niż pietruszka. Szparagi.
W dyskontach można kupić je w tej samej cenie, po jakiej sprzedają to warzywo obecnie na trzebińskim czy chrzanowskim targu - ok. 9 zł za pęczek. Nadają się świetnie do dań śniadaniowych, jak i obiadowych. Można dorzucić je do omleta jako pyszny dodatek, albo zawinąć w boczek lub szynkę i zapiec. Miłośnikom szparagów wystarczy, gdy poda się je tylko polane sosem beszamelowym.
Dziś proponujemy bardzo szybkie danie z tego warzywa - zupę krem na mleczku kokosowym. Idealna dla tych, co nie chcą marnować zbyt wiele weekendowego czasu w kuchni.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
pół puszki mleczka kokosowego
pół cebuli
ząbek czosnku
1 żółtko
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
sól i pieprz
gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Szparagi myjemy, odłamujemy łykowate końce i gotujemy w osolonej wodzie ok 6 minut, az trochę zmiękną. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę (aż się zeszklą). Odlewamy nadmiar wody ze szparagów (zostawiając ok 1 szklanki), dodajemy cebulę i czosnek i blendujemy. Do zblendowanych szparagów dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz. Chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy żółtko jajka. Mieszamy dokładnie jeszcze chwilę gotując. Można dodać domowe grzanki np. z ciemnego pieczywa. Smacznego!
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz