Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Kombucha - kto powinien pić napar z grzybka herbacianego?

29.04.2019 10:06 | 0 komentarzy | 6 250 odsłon | red

Materiał promocyjny

Nazwa tego napoju brzmi bardzo egzotycznie, jednak kombucha jest naparem, który może - i powinien! - zagościć w każdym domu. Wspiera odporność, usuwanie toksyn z organizmu i dostarcza wielu ważnych mikro- i makroelementów. Czym właściwie jest kombucha? Jak ją przygotować? Kto może po nią sięgać, a kto nie powinien?

0
Kombucha - kto powinien pić napar z grzybka herbacianego?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Czym w ogóle jest kombucha?

Kombucha (zwana także kombuczą) to słodko-kwaśny musujący napój. W podstawowej wersji do jego przygotowania potrzebna jest czarna herbata (2-3 łyżeczki suszu lub jedna torebka na litr wody), biały cukier (1/3 szklanki) oraz tzw. grzyb herbaciany (lub inaczej: grzyb japoński). Oczywiście jest to bazowy przepis, z którym można eksperymentować, poszukując własnego idealnego smaku kombuchy.

Sam grzyb herbaciany de facto nie jest grzybem, a zbiorem różnego typu mikroorganizmów, głównie drożdży i bakterii. Wygląda on jak kożuszek koloru białego lub jasnopomarańczowego. Drożdże, które znajdują się w grzybie herbacianym, rozkładają cukier i syntezują etanol - przez co i sam napar na jego bazie posiada alkohol. Więcej na temat kombuchy przeczytasz też we wpisie: Kombucha - poznaj zalety grzyba herbacianego!

Jak przygotować kombuchę?

Herbatę zaparzamy, słodzimy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie miał on już temperaturę pokojową, dodajemy odrobinę grzyba i dwie łyżeczki octu winnego - przy kolejnym przygotowywaniu napoju zamiast octu dodajemy ok. 200 ml poprzedniego naparu.

Zaparzony napój przykrywamy i odstawiamy w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na kilka dni. Według zaleceń ekspertów fermentację najlepiej jest przeprowadzać do 8 dni, później w wyniku tych procesów powstaje ocet spożywczy. Gotowy napój można przechowywać w lodówce.

Uwaga: kombuchę przygotowuje się w naczyniu szklanym, porcelanowym lub ceramicznym - NIGDY nie w plastikowym lub metalowym. Zasada ta wynika z prostego faktu, że grzybek może wchodzić w reakcję z tego typu materiałami.

Kto powinien (a kto nie) pijać kombuchę?

Wskutek zachodzących w napoju procesów fermentacyjnych, znajdują się w nim różne kwasy organiczne (m.in. octowy, glukonowy, mlekowy, jabłkowy, szczawiowy), cukry (fruktoza, glukoza i sacharoza), etanol (nawet do 2%!) oraz dwutlenek węgla. Kombucha jest źródłem polifenoli, witaminy C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).

Wszystkie składniki oraz procesy fermentacyjne wpływają na to, że kombucha ma silne działanie odtruwające, pomagając organizmowi oczyszczenie z toksyn i efektów procesów metabolizmu. Napój świetnie działa na mikroflorę jelitową, ułatwiając jej regenerację.

Dlatego też po kombuchę powinny sięgać osoby:

  • których odporność pozostawia sporo do życzenia,
  • które zakończyły antybiotykoterapię,
  • które mają skłonności do alergii.

Picie tego napoju stanowczo odradza się jednak dzieciom i kobietom w ciąży (ze względu na zawartość alkoholu) oraz cukrzykom.

Spożywanie kombuchy może powodować także skutki uboczne takie jak zaburzenia układu pokarmowego czy bóle głowy - zaleca się stopniowe przyzwyczajanie organizmu do działania naparu.

Materiał promocyjny