Nazwa tego napoju brzmi bardzo egzotycznie, jednak kombucha jest naparem, który może - i powinien! - zagościć w każdym domu. Wspiera odporność, usuwanie toksyn z organizmu i dostarcza wielu ważnych mikro- i makroelementów. Czym właściwie jest kombucha? Jak ją przygotować? Kto może po nią sięgać, a kto nie powinien?
Kombucha (zwana także kombuczą) to słodko-kwaśny musujący napój. W podstawowej wersji do jego przygotowania potrzebna jest czarna herbata (2-3 łyżeczki suszu lub jedna torebka na litr wody), biały cukier (1/3 szklanki) oraz tzw. grzyb herbaciany (lub inaczej: grzyb japoński). Oczywiście jest to bazowy przepis, z którym można eksperymentować, poszukując własnego idealnego smaku kombuchy.
Sam grzyb herbaciany de facto nie jest grzybem, a zbiorem różnego typu mikroorganizmów, głównie drożdży i bakterii. Wygląda on jak kożuszek koloru białego lub jasnopomarańczowego. Drożdże, które znajdują się w grzybie herbacianym, rozkładają cukier i syntezują etanol - przez co i sam napar na jego bazie posiada alkohol. Więcej na temat kombuchy przeczytasz też we wpisie: Kombucha - poznaj zalety grzyba herbacianego!
Herbatę zaparzamy, słodzimy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie miał on już temperaturę pokojową, dodajemy odrobinę grzyba i dwie łyżeczki octu winnego - przy kolejnym przygotowywaniu napoju zamiast octu dodajemy ok. 200 ml poprzedniego naparu.
Zaparzony napój przykrywamy i odstawiamy w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na kilka dni. Według zaleceń ekspertów fermentację najlepiej jest przeprowadzać do 8 dni, później w wyniku tych procesów powstaje ocet spożywczy. Gotowy napój można przechowywać w lodówce.
Uwaga: kombuchę przygotowuje się w naczyniu szklanym, porcelanowym lub ceramicznym - NIGDY nie w plastikowym lub metalowym. Zasada ta wynika z prostego faktu, że grzybek może wchodzić w reakcję z tego typu materiałami.
Wskutek zachodzących w napoju procesów fermentacyjnych, znajdują się w nim różne kwasy organiczne (m.in. octowy, glukonowy, mlekowy, jabłkowy, szczawiowy), cukry (fruktoza, glukoza i sacharoza), etanol (nawet do 2%!) oraz dwutlenek węgla. Kombucha jest źródłem polifenoli, witaminy C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
Wszystkie składniki oraz procesy fermentacyjne wpływają na to, że kombucha ma silne działanie odtruwające, pomagając organizmowi oczyszczenie z toksyn i efektów procesów metabolizmu. Napój świetnie działa na mikroflorę jelitową, ułatwiając jej regenerację.
Dlatego też po kombuchę powinny sięgać osoby:
Picie tego napoju stanowczo odradza się jednak dzieciom i kobietom w ciąży (ze względu na zawartość alkoholu) oraz cukrzykom.
Spożywanie kombuchy może powodować także skutki uboczne takie jak zaburzenia układu pokarmowego czy bóle głowy - zaleca się stopniowe przyzwyczajanie organizmu do działania naparu.
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Twarde lądowania na płotach na Trzebionce
Molenda to kiedy na emeryturę idziesz?
Antoninka
02:30, 2025-05-19
Kto głosował, kiedy poznamy wyniki w Chrzanowie (WIDEO)
Pani Alicja złamała prawo wysługując się dzieckiem a dziennikarz Przełomu zrobił im zdjęcie i wszystko jest ok :d Głos MUSI być wrzucony OSOBIŚCIE do urny , nie może tego uczynić dziecko, mąż ani nikt inny . Jasne że nie każda mamuśka musi ogarniać prawo wyborcze ale ten kto pracuje dla gazety już powinien !!!
MietekŚwiatowy
22:40, 2025-05-18
Kto głosował, kiedy poznamy wyniki w Chrzanowie (WIDEO)
Ten głos powinien być nie ważny gdyż każdy osobiście musi wrzucić głos do urny !!! Tak mówi Polski kodeks wyborczy. Osoby z komisji które przymknęły na to oko powinny beknąć.
Trzebinianin
22:35, 2025-05-18
Mocna ekipa z Ostrężnicy
Remont drogi by się przydał od cmentarza do skrzyżowania drogi z paryżem na galmanie dziury coraz większe aż wreszcie komuś coś się stanie
Ostrężynka
20:12, 2025-05-18
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz