Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Resztki ze świątecznego stołu można wykorzystać

23.04.2019 05:10 | 0 komentarzy | 2 042 odsłony | Agnieszka Filipowicz

Święta, święta i po świętach... Wielkanoc minęła, ale w lodówce wciąż zalega dużo świątecznych potraw. Co zrobić z resztkami? Na pewno nie wyrzucać.

0
Resztki ze świątecznego stołu można wykorzystać
Po świątecznym ucztowaniu zwykle pozostaje nadmiar jedzenia
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Trudno precyzyjnie przewidzieć, ile jedzenia zniknie ze świątecznego stołu. Zwykle przygotowujemy go nadmiar. Co zrobić po świętach, by nie wyrzucać żywności?

Zalegające na talerzach ciasta, o ile nie są z masą lub galaretką, można wykorzystać do zrobienia bajaderek. Wystarczy zblendować je z dodatkiem dżemu i na przykład sera, utoczyć zgrabne kulki, spanierować wiórkami kokosowymi czy siekanymi orzechami. W ten oto prosty sposób ciasta zyskują drugie życie.

Po świętach pozostało dużo wędlin, pieczonych mięs? Nie ma kłopotu. Można zrobić bigos. Albo - zapiekankę z makaronem. Istnieje też trzecia opcja - paszteciki, które idealnie nadadzą się do barszczu. Pomysłów na zagospodarowanie poświątecznych resztek można znaleźć wiele w internecie. Od naszych chęci zależy, czy skorzystamy z tych inspiracji.

A skorzystać warto, bo statystyki nie napawają optymizmem.
Według badań CBOS i Eurostatu, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca Polska znajduje się na piątym miejscu w UE pod względem wyrzucania żywności. Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie. W skali całego kraju to ok. 9 mln ton.