Święta, święta i po świętach... Wielkanoc minęła, ale w lodówce wciąż zalega dużo świątecznych potraw. Co zrobić z resztkami? Na pewno nie wyrzucać.
Trudno precyzyjnie przewidzieć, ile jedzenia zniknie ze świątecznego stołu. Zwykle przygotowujemy go nadmiar. Co zrobić po świętach, by nie wyrzucać żywności?
Zalegające na talerzach ciasta, o ile nie są z masą lub galaretką, można wykorzystać do zrobienia bajaderek. Wystarczy zblendować je z dodatkiem dżemu i na przykład sera, utoczyć zgrabne kulki, spanierować wiórkami kokosowymi czy siekanymi orzechami. W ten oto prosty sposób ciasta zyskują drugie życie.
Po świętach pozostało dużo wędlin, pieczonych mięs? Nie ma kłopotu. Można zrobić bigos. Albo - zapiekankę z makaronem. Istnieje też trzecia opcja - paszteciki, które idealnie nadadzą się do barszczu. Pomysłów na zagospodarowanie poświątecznych resztek można znaleźć wiele w internecie. Od naszych chęci zależy, czy skorzystamy z tych inspiracji.
A skorzystać warto, bo statystyki nie napawają optymizmem.
Według badań CBOS i Eurostatu, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca Polska znajduje się na piątym miejscu w UE pod względem wyrzucania żywności. Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie. W skali całego kraju to ok. 9 mln ton.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz