Do tłustego czwartku pozostało jeszcze trochę czasu, jednak już dziś warto wypróbować sprawdzonej receptury na domowe pączki.
Chociaż pączek kojarzony jest przede wszystkim z tłustym czwartkiem, równie dobrze smakuje w pozostałe dni w roku.
Niektórzy preferują pączki kupione w sklepie. Ja zdecydowanie bardziej wolę te domowej roboty. Oczywiście przygotowane na podstawie sprawdzonego przepisu. Oto i on.
Składniki
1 kg mąki
10 dkg drożdży
10-15 dkg cukru
0,5 litra mleka
7 żółtek
1 całe jajko
sól
5-7 łyżek oliwy
10 dkg masła
1 kieliszek spirytusu
1 opakowanie marmolady z róży lub wieloowocowej
Przygotowanie
Zrobić rozczyn z 20 dkg mąki, drożdży, 1 łyżki cukru i szklanki mleka. Zostawić aż wyrośnie. Utrzeć jajka z cukrem i dodać je do wyrośniętego rozczynu. Dodać resztę mąki, mleka, szczyptę soli i spirytus. Wlać roztopione masło oraz oliwę. Dobrze wyrobić ciasto i zostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Następnie rozwałkować je i wyciąć kółka. Na środku każdego z nich nałożyć konfiturę i zawinąć.
Pączki smażyć w rozgrzanym smalcu około ośmiu minut. Żeby się tłuszcz nie przypalał, dodawać co jakiś czas surowe kawałki ziemniaka. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem.
A jaki jest Wasz przepis na smaczne pączki?
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
10.04.2025
ŁAZIENKI, gładzie, sufity podwieszane, Tel. 692-60...
0 0
Bardzo dobry przepis! Tylko należy wyrzucić z niego cukier. Można dodać cukier waniliowy do polepszenia smaku i koniecznie smażyć na smalcu, nigdy nie na olejach! Marmolada ze śliwek też dobra. Moja Pani takie lubi.