To lekkie danie z nutą orientu, znakomite na kolację we dwoje.
Składniki
świeży filet z łososia (około 500 gramów)
sok z całej cytryny
kawałek świeżego imbiru
ocet balsamiczny
sezam
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
sól, pieprz
opakowanie makaronu ryżowego/sojowego
250 gramów krewetek
5-6 pieczarek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
czerwona i żółtą paprykę
marchewkę
kawałek pora
garść zielonej fasolki szparagowej
sok z cytryny
uprażone orzechy włoskie
Przygotowanie
Robimy marynatę z soku cytryny, startego na tarce imbiru, octu balsamicznego, miodu, soli i pieprzu. Marynujemy w tym łososia i odkładamy, najlepiej na kilka godzin, do lodówki. Posypujemy sezamem. Wykładamy z lodówki na co najmniej pół godziny przed pieczeniem. Układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy łyżkę cukru i karmelizujemy, zalewamy łyżką octu balsamicznego. Dodajemy czosnek i papryczkę, następnie oczyszczone krewetki. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa. Byle nie za długo. Mają być chrupkie, nie miękkie.
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Łączymy krewetki i warzywa oraz makaron. Na górze układamy kawałki pieczonego łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy uprażonymi orzechami.
Danie świetnie komponuje się z surówką z białej kapusty z majonezem i marchewką lub świeżym selerem i pomarańczą.
Anna Jarguz
Przełom nr 43 (1368) 30.10.2018
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz