Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

FESTIWAL. Pasztetowa z Młoszowej, groch z kapustą z Mirowa

03.06.2012 18:54 | 0 komentarzy | 4 448 odsłony | red
Jacek Pabis i jego zakład mięsny Elimex z Młoszowej oraz gospodynie z Mirowa w gminie Alwernia, to zwycięzcy dwóch z czterech kategorii pierwszego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku.
0
FESTIWAL. Pasztetowa z Młoszowej, groch z kapustą z Mirowa
Gospodynie z Mirowa z nagrodą za groch z kapustą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jacek Pabis i jego zakład mięsny Elimex z Młoszowej oraz gospodynie z Mirowa w gminie Alwernia, to zwycięzcy dwóch z czterech kategorii pierwszego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Publiczność, czyli po prostu wszyscy ci, którzy w niedzielę zdecydowali się odwiedzić oświęcimski Rynek i skosztowali wystawiane produkty, uznała, że w kategorii Smakołyk z legendą najsmaczniejsza jest pasztetowa przygotowana przez młoszowski Elimex.

W kategorii Jak u mamy triumfowały gospodynie z Mirowa w gminie Alwernia za wyśmienity groch z kapustą.

W pozostałych dwóch kategoriach: Ekologiczne przysmaki i Tradycyjne specjały uznanie publiczności zyskały odpowiednio gospodarstwo agroturystyczne z Osieka (pow. oświęcimski) oraz cukiernia z Kwaśniowa Górnego (pow. olkuski).

Z kolei jury, pod przewodnictwem cukiernika Zbigniewa Kurleto, za najciekawszą i najsmaczniejszą potrawę spośród prezentowanych przez wszystkich wystawców uznało zupę biedę gospodyń z Malca (pow. oświęcimski). Drugim miejscem wyróżniło cukiernię z Kwaśniowa Górnego za wyśmienity sernik, a trzecim Krzysztofa Zycha, właściciela pasieki Malwa z Grojca (pow. oświęcimski) za pasztet z królika z miodem.

(taj)