Jacek Pabis i jego zakład mięsny Elimex z Młoszowej oraz gospodynie z Mirowa w gminie Alwernia, to zwycięzcy dwóch z czterech kategorii pierwszego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Jacek Pabis i jego zakład mięsny Elimex z Młoszowej oraz gospodynie z Mirowa w gminie Alwernia, to zwycięzcy dwóch z czterech kategorii pierwszego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Publiczność, czyli po prostu wszyscy ci, którzy w niedzielę zdecydowali się odwiedzić oświęcimski Rynek i skosztowali wystawiane produkty, uznała, że w kategorii Smakołyk z legendą najsmaczniejsza jest pasztetowa przygotowana przez młoszowski Elimex.
W kategorii Jak u mamy triumfowały gospodynie z Mirowa w gminie Alwernia za wyśmienity groch z kapustą.
W pozostałych dwóch kategoriach: Ekologiczne przysmaki i Tradycyjne specjały uznanie publiczności zyskały odpowiednio gospodarstwo agroturystyczne z Osieka (pow. oświęcimski) oraz cukiernia z Kwaśniowa Górnego (pow. olkuski).
Z kolei jury, pod przewodnictwem cukiernika Zbigniewa Kurleto, za najciekawszą i najsmaczniejszą potrawę spośród prezentowanych przez wszystkich wystawców uznało zupę biedę gospodyń z Malca (pow. oświęcimski). Drugim miejscem wyróżniło cukiernię z Kwaśniowa Górnego za wyśmienity sernik, a trzecim Krzysztofa Zycha, właściciela pasieki Malwa z Grojca (pow. oświęcimski) za pasztet z królika z miodem.
(taj)
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz