Tysiące porcji smakowitych potraw mieli okazję skosztować uczestnicy "Święta Pomidora". Każdy mógł się najeść do syta.
W mieście po raz drugi zorganizowano plenerową imprezę wykorzystującą znany lokalny produkt. Zaangażowały się koła gospodyń, kucharze oraz sami mieszkańcy.
Tym razem postawiono na degustacje potraw kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Profesjonalni szefowie kuchni: Dariusz Wójcik, Krystian Mazur i Tomasz Batorski, wspólnie z paniami z kół gospodyń wiejskich przygotowali co najmniej trzy tysiące porcji włoskiej potrawy frittata. Było też hiszpańskie migas z boczkiem i inne dania. Bazą dla wszystkich były pomidory.
- Skroiłyśmy prawie 700 kg pomidorów, do tego doszło 450 jajek, 20 bochenków chleba i mnóstwo innych dodatków - wyliczały panie z KGW z Woli Filipowskiej, pomagające w przygotowaniu dań.
Podczas imprezy każdy miał możliwość skosztowania wielu odmian pomidorów produkowanych w krzeszowickich szklarniach zakładu Tadeusza Bogdana.
Więcej na temat krzeszowickich pomidorów, ich historii oraz tego, co działo się podczas imprezy przeczytacie w następnym papierowych i elektronicznym wydaniu "Przełomu".
[WIDEO]1003[/WIDEO]
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz