Nie masz konta? Zarejestruj się

Krzeszowice

Pomidorowe szaleństwo w Krzeszowicach (wideo)

22.07.2018 21:30 | 0 komentarzy | 8 237 odsłon | Ewa Solak

Tysiące porcji smakowitych potraw mieli okazję skosztować uczestnicy „Święta Pomidora". Każdy mógł się najeść do syta.

0
Pomidorowe szaleństwo w Krzeszowicach (wideo)
Po pomidorowe potrawy serwowane w Krzeszowicach ustawiały się długie kolejki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Materiał wideo:

W mieście po raz drugi zorganizowano plenerową imprezę wykorzystującą znany lokalny produkt. Zaangażowały się koła gospodyń, kucharze oraz sami mieszkańcy.

Tym razem postawiono na degustacje potraw kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Profesjonalni szefowie kuchni: Dariusz Wójcik, Krystian Mazur i Tomasz Batorski, wspólnie z paniami z kół gospodyń wiejskich przygotowali co najmniej trzy tysiące porcji włoskiej potrawy frittata. Było też hiszpańskie migas z boczkiem i inne dania. Bazą dla wszystkich były pomidory.

- Skroiłyśmy prawie 700 kg pomidorów, do tego doszło 450 jajek, 20 bochenków chleba i mnóstwo innych dodatków - wyliczały panie z KGW z Woli Filipowskiej, pomagające w przygotowaniu dań.

Podczas imprezy każdy miał możliwość skosztowania wielu odmian pomidorów produkowanych w krzeszowickich szklarniach zakładu Tadeusza Bogdana.

Więcej na temat krzeszowickich pomidorów, ich historii oraz tego, co działo się podczas imprezy przeczytacie w następnym papierowych i elektronicznym wydaniu „Przełomu".