Pomidorowe szaleństwo w Krzeszowicach (wideo) - przelom.pl
Zamknij

Pomidorowe szaleństwo w Krzeszowicach (wideo)

19:30, 22.07.2018
Skomentuj Po pomidorowe potrawy serwowane w Krzeszowicach ustawiały się długie kolejki Po pomidorowe potrawy serwowane w Krzeszowicach ustawiały się długie kolejki

Tysiące porcji smakowitych potraw mieli okazję skosztować uczestnicy "Święta Pomidora". Każdy mógł się najeść do syta.

W mieście po raz drugi zorganizowano plenerową imprezę wykorzystującą znany lokalny produkt. Zaangażowały się koła gospodyń, kucharze oraz sami mieszkańcy.

Tym razem postawiono na degustacje potraw kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Profesjonalni szefowie kuchni: Dariusz Wójcik, Krystian Mazur i Tomasz Batorski, wspólnie z paniami z kół gospodyń wiejskich przygotowali co najmniej trzy tysiące porcji włoskiej potrawy frittata. Było też hiszpańskie migas z boczkiem i inne dania. Bazą dla wszystkich były pomidory.

- Skroiłyśmy prawie 700 kg pomidorów, do tego doszło 450 jajek, 20 bochenków chleba i mnóstwo innych dodatków - wyliczały panie z KGW z Woli Filipowskiej, pomagające w przygotowaniu dań.

Podczas imprezy każdy miał możliwość skosztowania wielu odmian pomidorów produkowanych w krzeszowickich szklarniach zakładu Tadeusza Bogdana.

Więcej na temat krzeszowickich pomidorów, ich historii oraz tego, co działo się podczas imprezy przeczytacie w następnym papierowych i elektronicznym wydaniu "Przełomu".

 

 

[WIDEO]1003[/WIDEO]

(Ewa Solak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%