Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Michał Głuch poleca focaccię pieczoną w grillu

15.07.2018 09:34 | 0 komentarzy | 3 480 odsłony | Alicja Molenda

Jest niedziela. Można przed południem zakręcić się w kuchni, a pod wieczór, na przykład na meczu, zajadać się tym prostym przysmakiem południowców. Koniecznie z dobrym winem. I poczuć jak we Włoszech...

0
Michał Głuch poleca focaccię pieczoną w grillu
Michał Głuch i focaccia przed włożeniem do grilla
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Michał Głuch jest lokalnym mistrzem w pieczeniu focaccii.  Oto jego przepis:

Składniki

20g drożdży

20g soli

1kg mąki

0,7l wody

rozmaryn

sól morska

Wykonanie

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj mąkę i sól. Wymieszaj. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem i oblaną oliwą. Odłóż do wyrastania na 40 minut. Następnie zawijaj ciasto "na kopertę" i odłóż do kolejnego wyrastania na 20 minut. Ponownie zawiń ciasto - ponakłuwaj palcami, obsyp solą morską i igiełkami rozmarynu. Odłóż jeszcze na 15 minut.

Ten smakowity, włoski chleb, można upiec w piecu, albo w grillu z pokrywą. W czasie gdy ciasto rośnie, rozgrzej kamień do pieczywa - odkręć maksymalnie środkowy palnik, a dwa boczne na minimum. Wskaźnik temperatury na pokrywie powinien pokazywać ok. 200 stopni Celsjusza. Piecz ok. 40-50 minut, aż focaccia będzie złocista. Jeżeli jest potrzeba, odwróć na koniec na kilka minut i wypiecz spód.

- Focaccię można podać z dobrą oliwą z oliwek, do której wsypujemy nieco soli i pieprzu. Nic więcej. Kawałki upieczonego ciasta po prostu lekko zamaczmy w oliwie. Jest to znakomita przystawka i świetnie smakuje z winem - mówi Michał Głuch, na co dzien związany z firmą sprzedającą w Trzebini grille i pormującą dobrą kuchnię. Inspirują go przepisy https://web.facebook.com/grillbastards/

Każdy region Włoch ma inną odmianę focaccii. Taką zaproponowaną wyżej, z solą i rozmarynem, albo z innymi  ziołami, suszonymi pomidorami i oliwkami.