Porady
Deser z kiwi, truskawkami i serkiem mascarpone
To idealny deser na gorące, letnie dni
Potrzebujemy:
500 gramów serka mascarpone
pół kilograma truskawek
5-6 owoców kiwi
2 żółtka
4 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
na kruche ciasto:
szklankę mąki
70 gramów masła
pół szklanki ciemnego cukru
żółtko
pół szklanki płatków owsianych
garść migdałów posiekanych
szczyptę soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta. Składniki łączymy i wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Rozwałkowujemy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Truskawki i kiwi miksujemy w dwóch różnych naczyniach, dodając po łyżce cukru. Żółtka łączymy z 2 łyżkami cukru, następnie dodajemy serek i sok z połowy cytryny.
W wysokim naczyniu układamy warstwami kruche ciasto, mus z truskawek, mascarpone, mus z kiwi. Podajemy mocne schłodzone.
Anna Jarguz
Przełom nr 23 (1348) 13.6.2018