Jest taki przesąd, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to nie będzie mu się wiodło. Piekarnie od kilku dni przygotowywały się na ten dzień.
- Nasi piekarze pracowali dzień i noc. Przygotowaliśmy prawie 30 tysięcy pączków - mówi Łukasz Grondal z piekarni Atu w Myślachowicach.
Przyznaje, że to wypieki najbardziej popularne w ostatki. Zwłaszcza te z nadzieniem różanym. Niektórzy pieką też faworki, zwane inaczej chrustem.
Tłusty czwartek to ostatni dzień karnawału. Jego data zależy od daty Wielkanocy. W tym roku wypada 8 lutego.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
Zdecydowanie wolę sama upiec pączki. I robię to nie tylko z okazji Tłustego Czwartku ;) Smakują o niebo lepiej niż sklepowe.
0 0
To ja się wypraszam, zabiorę dobrą kawusie do pączusiów ;)
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz