Przed tygodniem promowałam kuchnię hiszpańską, zachęcając do przygotowania paelli. W tym proponuję typowo polskie danie. Kaszę z kurkami i wołowiną.
Składniki
250 gramów kaszy owsianej (lub innej)
200 gramów kurek
400 gramów wołowiny
pół szklanki białego wina półwytrawnego
garść pomidorów suszonych z zalewy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
łyżka masła
odrobina oleju
sól i pieprz
pęczek świeżej pietruszki
kawałek twardego żółtego sera (np. parmezanu)
Przygotowanie
Wołowinę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy wołowinę i dusimy pod przykryciem do miękkości. W drugim naczyniu kaszę zalewamy winem i zagotowujemy. Jeśli zbyt szybko odparowało, dodajemy bulionu i zostawiamy pod przykryciem, by kasza wchłonęła cały płyn. Kurki dokładnie czyśmy. I znów będziemy potrzebować patelni. Tym razem dużej. Rozpuszczamy na niej masło, dodajemy grzyby, po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dodajemy kaszę, wołowinę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory (od lat jestem ich wielką zwolenniczką, jeśli natomiast ktoś ich nie lubi - dodawać nie musi). Chwilę podsmażamy. Układamy na talerzu, posypując startym parmezanem i świeżą pietruszką.(AJ)
Przełom nr 35 (1310) 6.9.2017
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz