Kremowe kaszotto z kurkami - przelom.pl
Zamknij

Kremowe kaszotto z kurkami

11:04, 13.09.2017
Skomentuj

Przed tygodniem promowałam kuchnię hiszpańską, zachęcając do przygotowania paelli. W tym proponuję typowo polskie danie. Kaszę z kurkami i wołowiną.

Składniki
250 gramów kaszy owsianej (lub innej)
200 gramów kurek
400 gramów wołowiny
pół szklanki białego wina półwytrawnego
garść pomidorów suszonych z zalewy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
łyżka masła
odrobina oleju
sól i pieprz
pęczek świeżej pietruszki
kawałek twardego żółtego sera (np. parmezanu)

Przygotowanie

Wołowinę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy wołowinę i dusimy pod przykryciem do miękkości. W drugim naczyniu kaszę zalewamy winem i zagotowujemy. Jeśli zbyt szybko odparowało, dodajemy bulionu i zostawiamy pod przykryciem, by kasza wchłonęła cały płyn. Kurki dokładnie czyśmy. I  znów będziemy potrzebować patelni. Tym razem dużej. Rozpuszczamy na niej masło, dodajemy grzyby, po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dodajemy kaszę, wołowinę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory (od lat jestem ich wielką zwolenniczką, jeśli natomiast ktoś ich nie lubi - dodawać nie musi). Chwilę podsmażamy. Układamy na talerzu, posypując startym parmezanem i świeżą pietruszką.(AJ)
Przełom nr 35 (1310) 6.9.2017

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%