Przepis podaje Barbara Paszcza z Karniowic
Jeśli ktoś lubi słone lub pikantne przekąski, powinien spróbować ciastek - rybek. Są doskonałe jako przekąska i ciekawa odmiana od słodkości.
Składniki:
- ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki, 1 szkl. mleka, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 100 ml oleju. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy serwetką i czekamy, aż urośnie (ok. 1,5 h).
- farsz: tuńczyk z puszki, ser biały, posiekana cebula, posiekany koperek, pieprz, sól. Składniki mieszamy
Układamy farsz na półokrągłych kawałkach rozwałkowanego ciasta, przykrywamy podobnymi i sklejamy, formując rybki. Pamiętamy, żeby ciasto nie było zbyt grube. Oczka robimy np. z ziarenek pieprzu. Smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor.
(e)
Przełom nr 36 (1260) 2016
W gminie Krzeszowice wygrywa Nawrocki
ksiądz kazał tak głosują ciemny lud to kupi ha ha
prawdziwy hotin
05:14, 2025-05-20
Więźniowe z Trzebini wskazali na Trzaskowskiego
....ciagnie swoj do swojego
Patrzcie
03:05, 2025-05-20
Więźniowe z Trzebini wskazali na Trzaskowskiego
Szkoda tęczy, raczej sześciokolorowe g..no
Ogień
00:05, 2025-05-20
Więźniowe z Trzebini wskazali na Trzaskowskiego
Duda juz swoich powypuszczał , albo pouciekali w świat
Ja
23:22, 2025-05-19
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz