Sezon na brzoskwinie w pełni. Warto to wykorzystać w kuchni.
Składniki
na mus
3 duże, dojrzałe brzoskwinie
sok z cytryny
5 dag cukru
200 ml śmietanki słodkiej
na masę
kostka masła
brzoskwinia
2 żółtka
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki cukru
na biszkopt
5 jajek w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
Przygotowanie
Zaczynam od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, następnie - łyżka po łyżce - dodaję cukier, potem żółtka, a na koniec mąkę i delikatnie mieszam. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Gdy ostygnie, kroję na dwie części.
Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka, sok z cytryny i rozdrobioną brzoskwinię bez skórki. Teraz mus. Do garnuszka wlewem 150 ml wody, sok z cytryny i cukier. Gdy się rozpuści, dodaję połówki brzoskwiń. Gotuję przez kilka minut. Owoce wyciągam, zdejmuję z nich skórkę i miksuję na gładką masę. Gdy się ochłodzą, ubijam śmietanę i łączę z owocami (mus smakuje także bez śmietanki).
Biszkopt przekładam masą. Smaruję nią również górę. Następnie daję mus owocowy, ozdabiam kawałkami brzoskwiń bez skórki, a na koniec dodaję galaretkę. Ciasto przed podaniem powinno się chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
(Anna Jarguz)
Przełom nr 34 (1258) 24.8.2016
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz