Ciasto z musem brzoskwiniowym - przelom.pl
Zamknij

Ciasto z musem brzoskwiniowym

10:09, 31.08.2016
Skomentuj

Sezon na brzoskwinie w pełni. Warto to wykorzystać w kuchni.

Składniki

na mus

3 duże, dojrzałe brzoskwinie
sok z cytryny
5 dag cukru
200 ml śmietanki słodkiej

na masę

kostka masła
brzoskwinia
2 żółtka
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki cukru

na biszkopt

5 jajek w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

Przygotowanie
Zaczynam od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, następnie - łyżka po łyżce - dodaję cukier, potem żółtka, a na koniec mąkę i delikatnie mieszam. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Gdy ostygnie, kroję na dwie części.
Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka, sok z cytryny i rozdrobioną brzoskwinię bez skórki. Teraz mus. Do garnuszka wlewem 150 ml wody, sok z cytryny i cukier. Gdy się rozpuści, dodaję połówki brzoskwiń. Gotuję przez kilka minut. Owoce wyciągam, zdejmuję z nich skórkę i miksuję na gładką masę. Gdy się ochłodzą, ubijam śmietanę i łączę z owocami (mus smakuje także bez śmietanki).
Biszkopt przekładam masą. Smaruję nią również górę. Następnie daję mus owocowy, ozdabiam kawałkami brzoskwiń bez skórki, a na koniec dodaję galaretkę. Ciasto przed podaniem powinno się chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
(Anna Jarguz)
Przełom nr 34 (1258) 24.8.2016

 

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%