Porady
Przekładaniec z orzechami
To nie jest mój autorski przepis. Podzieliła się nim moja teściowa. Nie znam osoby, której ciasto by nie smakowało. Orzechy z miodem to połączenie idealne.
![Przekładaniec z orzechami](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/04/13/18441_1460542848_85610700.jpg)
Składniki:
pół kilograma mąki
2 jajka i jedno żółtko
3 łyżki miodu naturalnego (najlepiej ciemnego, spadziowego)
15 dag margaryny
15 dag cukru
2-3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Składniki łączę i zagniatam ciasto. Dzielę na trzy równe części i przynajmniej na godzinę wkładam do lodówki. Następnie rozwałkowuję ciasto, nakłuwam widelcem i piekę na blasze przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (tak przygotowuję dwie porcje ciasta).
W rondelku rozpuszczam 15 dag masła, 10 dag cukru, 3 łyżki miodu i następnie wrzucam do tego około 30 dag drobno posiekanych orzechów włoskich. Rozwałkowuję trzecią porcję ciasta i na górę kładę orzechy z miodem. Wszystko razem piekę w piekarniku przez 12 minut.
Teraz masa. Można przygotować krem do karpatki. Ja robię tradycyjny budyniowy. Potrzebuję około dwóch szklanek mleka. W jednej rozpuszczam budyń waniliowy z trzema łyżkami mąki. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i zagotowuję, cały czas mieszając. Na koniec dodaję ekstrakt z wanilii, 6 łyżek cukru i miksuję z kostką masła. Upieczone placki przekładam masą. Na końcu umieszczam ten z orzechami i miodem.
Anna Jarguz
Przełom nr 14 (1238) 6.4.2016