Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pieczeń rzymska w cieście

22.12.2015 13:09 | 0 komentarzy | 4 646 odsłony | red

To jedna z tych potraw, która znakomicie sprawdzi się na niedzielny obiad, jak i dzień później, jako dodatek do chleba.

0
Pieczeń rzymska w cieście
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
kilogram mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
4 jajka ugotowane na twardo
namoczona w mleku czerstwa bułka
cebula
świeże jajko
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, pietruszka, koperek, zmielone ziele angielskie

na ciasto:
200 gram mąki pszennej
100 gram zimnego masła
jajko
pół łyżeczki soli
ewentualnie łyżka zimnej wody

Przygotowanie:
Zaczynam od ciasta. Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone na małe kawałeczki masło, wbijam jajko i wsypuję sól. Składniki wyrabiam do powstania gładkiego ciasta. Gdyby się nie kleiło, można dodać łyżkę wody. Ciasta nie należy długo wyrabiać, tylko zagnieść, by składniki się połączyły. Formuję kulkę, zawijam w folię spożywczą i wkładam na dwie godziny do lodówki.
W tym czasie przygotowuję mięso. Nigdy nie kupuję w sklepie mielonego. Wolę zmielić je sama, ewentualnie poprosić sprzedawcę, by zrobił to na moich oczach. Mięso mieszam z bułką, drobno pokrojoną cebulką (dodaję jeszcze 2 ząbki czosnku), jajkiem, przyprawami i dokładnie mieszam, dodając 2-3 łyżki wody.
Formę do keksa wykładam papierem do pieczenia. Ciasto dzielę na połowę i część wykładam na dnie i bokach. Mięso również dzielę i wykładam na cieście. Następnie układam ugotowane na twardo jajka. Zakrywam je mięsem i ciastem, łącząc boki. Piekę około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Anna Jarguz
Przełom nr 50 (1223) 16.12.2015