Wigilijny przysmak koronowanych - przelom.pl
Zamknij

Wigilijny przysmak koronowanych

13:26, 06.01.2010 red
Skomentuj

Nie wiadomo, kiedy dotarł do Europy i Polski. Wiadomo, że jest tu od wieków. Karp. Najpopularniejszy panierowany. Na Zatorszczyźnie, gdzie hoduje się go od 700 lat, jest jeszcze serwowany m.in. z żółtym serem, podsmażanymi grzybami i śmietaną.

Nie wiadomo, kiedy dotarł do Europy i Polski. Wiadomo, że jest tu od wieków. Karp. Najpopularniejszy panierowany. Na Zatorszczyźnie, gdzie hoduje się go od 700 lat, jest jeszcze serwowany m.in. z żółtym serem, podsmażanymi grzybami i śmietaną.

Wierni smakosze zatorskiego karpia podkreślają, że od innych wigilijnych ryb wyławianych gdzie indziej różni się smakiem, ale przede wszystkim ma zdecydowanie mniej ości.

Naukowcy stwierdzili, że ilość ości jest związana z liczbą łusek. Im mniej tych ostatnich, tym mniej ości. Karp hodowany w Zatorze to ryba o znikomej liczbie łusek. To tzw. lustrzeń i tylko taki jest preferowany w sprzedaży przedwigilijnej czy do konsumpcji przez cały rok. Z kolei smak karpia jest uzależniony od dna stawu i jakości wody, w której żyje. Ważny jest też czas spożycia. Najlepiej smakuje w okresie wigilijnym.

Po odłowie trafia do magazynów ziemnych. Przez dwa miesiące nie żeruje. Jego przemiana materii praktycznie zanika. Nie pobierając żadnego pokarmu, traci posmak i zapach mułu, a także tłuszcz.
Zatorskie stawy charakteryzuje podłoże żwirowo-piaskowo-gliniaste. Przez to smak karpia jest lepszy. Gdzie indziej akweny mają sporą ilość substancji organicznych czy torfu, ale po odłowie z nich karp musi się znacznie dłużej czyścić.

Jak przygotować karpia po zatorsku?
Należy go odfiletować i pokroić. Otrzymane kawałki posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką. ?
Rybę smaży się w głębokim oleju na dużym ogniu. Gdy się mocno zarumieni, zdejmuje się ją z ognia.
Teraz należy przygotować farsz. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki również trzeba pokroić, a następnie usmażyć na maśle. Kolejny składnik to ser, który ścieramy na drobne kawałeczki. Wszystkie te składniki oraz natkę pietruszki mieszamy i nakładamy na rybę. Można też nakładać wszystkie składniki po kolei. Należy jednak wówczas pamiętać, że ser żółty musi zawsze znajdować się nad pieczarkami i jajkiem. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy kawałki ryby na przemian z farszem. ?Kolejne warstwy doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania. Na samym wierzchu kładziemy 1-1,5-cm warstwę gęstej śmietany (najlepiej 30 proc.). Całość dusimy pod przykryciem w gorącym piekarniku do zatopienia się sera i śmietany. Należy wówczas zdjąć pokrywkę i poczekać, aż wszystko się zrumieni.
(taj)

Składniki do karpia po zatorsku
jajka
pieczarki
ser żółty
zielona pietruszka
mąka
sól
pieprz

Przełom nr 51 (919) 22.12.2009

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%