"Szwagry i szwagierki" wygrali tegoroczny konkurs ziemniaczany w Kościelcu. Ich pieczone po cabańsku były smaczne i ładnie podane. Nagroda publiczności trafiła do Przedszkola Samorządowego nr 5 w Chrzanowie. A drużyna "Orzeszków" zachwyciła jury wybitnym, polowym żurkiem.
Stowarzyszenie Wędkarskie Kościelec i Stowarzyszenie Chrzanów Miasto dla Mieszkańców zaprosiły dziś nad stawy na piąty konkurs "Pieczone na polu". Od rana w napięciu trzymała organizatorów pogoda, ale szczęśliwie nie lało.
Ta impreza ma już duże grono sympatyków i uczestników. W tym roku w konkursie pieczonych ziemniaków wystartowało 16 drużyn. Cztery z nich dodatkowo w nowej kategorii: potrawa jednogarnkowa.
Konkursowe jury jest bardzo wymagające (Ireneusz Lipiec, Jan Głowacki, Anna Siewiorek, Kamil Bogusz i Alicja Molenda). Sprawdza zgodność wsadu do garnków z tradycyjną recepturą, ogląda dno garnka, ocenia czy są upieczone czy uduszone, wyczuwa spaleniznę, smalec, dyskutuje o jakości ziemniaków użytych do przygotowania potrawy, sprawdza jak ułożony jest dareń, czy trawą do dołu. Nie wyklucza użycia buraczków! Rozstrzyganie, czy pieczone mają być z buraczkami czy bez, należy do uczestników rywalizacji w przeciąganiu liny. Po jednej jej stronie stają zwolennicy, po drugiej przeciwnicy tego spornego w pieczonych warzywa. W tym roku buraczki się dzielnie broniły.
Wyniki konkursu "Najlepsze ziemniaki po cabańsku"
Nagroda publiczności (Grand Prix) - PS nr 5 w Chrzanowie
I miejsce - Szwagry i szwagierki pod dowództwem Rafała Łądki i przy wsparciu zaprzyjaźnionych góralek z Limanowej
II miejsce - Ekipa Michała
III miejsce - drużyna Rady Osiedla Kościelec
Pozostali uczestnicy konkursu: Ekipa Marty, Wiecznie Młodzi, Ściemki team, Potato Lovers, Kraina Lodów, Gorące gary, Pieczone ziemniaczki, Smakosze, Gorące pyrki, Orzeszki, Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej (protoplasta ziemniacznej tradycji), Balin.
Wyniki konkursu na najlepszą potrawę jednogarnkową przygotowaną na polu
Nagrodzona została ekipa "Orzeszki" i jej wybitny żurek.
W konkursie wzięło też udział skrzydełko z boczkiem i ze śmietaną ekipy "Wiecznie młodzi", aromatyczne żeberko z kapustą i ziemniakami teamu Ściemki oraz znakomity gulasz, który przygotowała drużyna "W ekipie siła" wspierająca zbiórke Marty Żurek.
Ceramiczne, okolicznościowe nagrody dla uczestników ufundowała firma Dan Cake, imprezę dofinansowało województwo małopolskie. Wśród sponsorów znalazła się też Winiarnia pod Prądnikiem oraz La playa.
17.12.2024
MALOWANIE, tapetowanie. Krótkie terminy., Tel. 784...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz