Ekologiczny Dzień Dziecka w Libiążu z Barbarkami i pieczonymi ziemniakami - przelom.pl
Zamknij

Ekologiczny Dzień Dziecka w Libiążu z Barbarkami i pieczonymi ziemniakami

12:00, 04.06.2023
Skomentuj Przed przejażdżką ciuchcią po Libiążu Przed przejażdżką ciuchcią po Libiążu

Segregacja, ekologia, dbanie o przyrodę - te słowa często słychać było na imprezie z okazji Dnia Dziecka w Libiążu. Padały ze sceny, na stoiskach warsztatowych, wyśpiewywały je dzieci zachęcane przez animatorów.

Impreza towarzyszyła podsumowaniu dużego międzynarodowego projektu badawczego Recovery RFCS Reaserch Project realizowanego w Libiążu. Jego głównym celem było znalezienie optymalnego sposobu zrekultywowania ogromnej hałdy odpadów pogórniczych z kopalni Janina, znajdującej się na terenie miasta (o samym projekcie i jego efektach przeczytacie w najbliższym numerze "Przełomu", w środę, 7 czerwca). Projekt koordynowali naukowcy z Głównego Instytutu Górnictwa.

Poza edukacją ekologiczną odbywającą się przy okazji zabawy, sporo działo się w piątkowe popołudnie (2 czerwca) przy Libiąskim Centrum Kultury. Długie kolejki ustawiały się przed ciuchcią, która co kwadrans zabierała chętnych na krótkie przejażdżki po mieście.

Sporo amatorów miało też stoisko z popcornem oraz "Barbarkami" - pysznymi kruchymi ciasteczkami, które na bieżąco wyrabiały i piekły Melania Mańka i Ewelina Palka z Koła Gospodyń Wiejskich w Gromcu. Przygotowały się na upieczenie w tym dniu około 200 ciasteczek (przepis na nie podajemy poniżej).

Jak na ekologiczna imprezę przystało swoje stanowisko mieli też pszczelarze z koła w Libiążu. Opowiadali o zdrowych i smakowitych wytworach pszczół oraz częstowali miodem wiosennym.

Były też serwowane ziemniaki po cabańsku, w Libiążu zwane raczej pieczonymi.

Atrakcje i piękna pogoda w bonusie zapewniły organizatorom doskonałą frekwencję.


Przepis na "Libiąskie Barbarki"

Nazwa ciasteczek pochodzi od patronki miasta, czyli św. Barbary. Gmina ogłosiła konkurs na taką potrawę i jesienią 2021 roku wygrały go panie z KGW Gromiec, przygotowując te maślane, kruche ciasteczka. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Warto zapamiętać ten przepis. Wychodzi z niego ok. 20 ciasteczek.
Składniki: 4 żółtka, 30 dag mąki, 15 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, cała torebka cukru waniliowego.
Wykonanie: do mąki dodać masło i cukier (puder i waniliowy) - wyrobić; dodać żółtka i wyrobić. Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka. Piec ok. 15 min. (aż się zarumienią) w temperaturze ok. 180 st. C.

(Grażyna Kaim)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%