Segregacja, ekologia, dbanie o przyrodę - te słowa często słychać było na imprezie z okazji Dnia Dziecka w Libiążu. Padały ze sceny, na stoiskach warsztatowych, wyśpiewywały je dzieci zachęcane przez animatorów.
Impreza towarzyszyła podsumowaniu dużego międzynarodowego projektu badawczego Recovery RFCS Reaserch Project realizowanego w Libiążu. Jego głównym celem było znalezienie optymalnego sposobu zrekultywowania ogromnej hałdy odpadów pogórniczych z kopalni Janina, znajdującej się na terenie miasta (o samym projekcie i jego efektach przeczytacie w najbliższym numerze "Przełomu", w środę, 7 czerwca). Projekt koordynowali naukowcy z Głównego Instytutu Górnictwa.Poza edukacją ekologiczną odbywającą się przy okazji zabawy, sporo działo się w piątkowe popołudnie (2 czerwca) przy Libiąskim Centrum Kultury. Długie kolejki ustawiały się przed ciuchcią, która co kwadrans zabierała chętnych na krótkie przejażdżki po mieście.
Sporo amatorów miało też stoisko z popcornem oraz "Barbarkami" - pysznymi kruchymi ciasteczkami, które na bieżąco wyrabiały i piekły Melania Mańka i Ewelina Palka z Koła Gospodyń Wiejskich w Gromcu. Przygotowały się na upieczenie w tym dniu około 200 ciasteczek (przepis na nie podajemy poniżej).
Jak na ekologiczna imprezę przystało swoje stanowisko mieli też pszczelarze z koła w Libiążu. Opowiadali o zdrowych i smakowitych wytworach pszczół oraz częstowali miodem wiosennym.
Były też serwowane ziemniaki po cabańsku, w Libiążu zwane raczej pieczonymi.
Atrakcje i piękna pogoda w bonusie zapewniły organizatorom doskonałą frekwencję.
Nazwa ciasteczek pochodzi od patronki miasta, czyli św. Barbary. Gmina ogłosiła konkurs na taką potrawę i jesienią 2021 roku wygrały go panie z KGW Gromiec, przygotowując te maślane, kruche ciasteczka. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Warto zapamiętać ten przepis. Wychodzi z niego ok. 20 ciasteczek.
Składniki: 4 żółtka, 30 dag mąki, 15 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, cała torebka cukru waniliowego.
Wykonanie: do mąki dodać masło i cukier (puder i waniliowy) - wyrobić; dodać żółtka i wyrobić. Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka. Piec ok. 15 min. (aż się zarumienią) w temperaturze ok. 180 st. C.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz