Naleśniki amerykańskie są mniejsze, ale za to grubsze i bardziej puszyste od tych tradycyjnych. Doskonale smakują z syropem klonowym, dżemem, z cukrem pudrem albo ze świeżymi owocami. Można je jeść też solo, bez niczego. Jak kto lubi.
W odróżnieniu od tradycyjnych naleśników, które równie dobrze smakują na słono jaki i na słodko, te amerykańskie przyrządza się raczej w wersji na słodko, dlatego zwykle dzieci chętnie po nie sięgają. Można więc od czasu do czasu zaserwować je im na śniadanie.- 50 g masła (1/4 kostki) oraz dodatkowa porcja do smażenia (można użyć masła klarowanego)
- 300 g mleka (niecałe 2 szklanki)
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Masło topimy w rondelku. Do miski dajemy kolejno pozostałe składniki, na koniec wlewamy do nich stopione masło. Wszystko miksujemy na gładką masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wydaje nam się za gęsta, dodajemy odrobinę mleka, jeśli za rzadka - trochę mąki.
Na patelnię z rozgrzanym masłem wlewamy chochelką porcje ciasta (żeby powstały niewielkie placuszki) i smażymy. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a naleśniki od spodu ładnie się zarumienią, przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Przekładamy na talerz i podajemy z czym kto lubi. Naleśniki amerykańskie można zostawić na później - zjeść na zimno albo przygrzać w kuchence mikrofalowej.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
Czeskie są lepsze.
0 0
Racuchy
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz