Do 25 sierpnia (czwartek) trwa rejestracja drużyn do konkursu "Ziemniaki po cabańsku", który odbędzie się nad stawem w Kościelcu.
Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie "Chrzanów - Miasto dla Mieszkańców". Na jego facebookowym profilu można się zgłaszać do konkursu.
"Pieczone na Polu" zostały zaplanowane 4 września (niedziela) w godz. 14-18. Wszyscy uczestnicy będą mogli, podobnie jak poprzednim razem, spróbować konkursowych potraw. Ponadto szykuje się wiele atrakcji dla najmłodszych.
W zeszłym roku zwycięstwo przypadło drużynie "Dzików", czyli trzyosobowej rodzinie Hudzików z Chrzanowa.
- Wsadziliśmy do garnka 5 kilo ziemniaków, kilo marchewki, tyle samo buraka i cebuli, półtora kilo kiełbasy, ponad kilo boczku oraz koperek, zielona cebulka, pietruszka, pieprz i sól. Garnek wysmarowaliśmy smalcem i przykryliśmy darniem - opowiadał Łukasz Hudzik.
W konkursie wystartowało wtedy 17 drużyn.
Musashi06:52, 22.08.2022
PRAŻONE a nie pieczone...
Makariusz06:58, 22.08.2022
A co za różnica? Poczytaj np tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemniaki_po_caba%C5%84sku
Makariusz06:59, 22.08.2022
Widzisz już, że u nas są pieczone a nie prażone?
Pazurek07:10, 22.08.2022
Do pieczonych ziemniaków nie dodaje się buraka, wygląda i smakuje nie ciekawie.
Makariusz08:31, 22.08.2022
Dodaje się, kto co lubi. Ja np lubię dodać buraka do garnka. Oczywiście nie kilogram jak w przepisie, ale jednego dużego, dwa. Burak polepsza smak i kruchość.
Makariusz08:41, 22.08.2022
Dużego to też pojęcie względne, zależy jaki kto ma gar :D
Pazurek10:10, 22.08.2022
Do garnka nie dodaje się żadnego smalcu itp...
Ma być kiełbasa ( nie z marketu) oraz sporo surowego wędzonego boczku i żeby nie był za chudy tylko ma mieć trochę słoninki która się wytopi.
Makariusz10:24, 22.08.2022
Dziś ciężko o dobry boczek, te z okolicznych sklepów koło boczku nawet nie leżały, ziemniaki z nim są często suche, bo mimo sporej ilości tłuszczu niewiele się wytapia. Wtedy warto dodać smalec. Osobiście dodaję, jest różnica.
Pazurek11:01, 22.08.2022
@Makariusz smalec ze sklepu to najgorsze co może być, następnym razem spróbuj tak: skórę z boczku daj na dno garnka, boczek pokrój w plastry (nie za cienkie) i obłóż ścianki wewnętrzne garnka. Reszta boczku , kiełbasę, ziemniaki i inne dodatki do środka. Odpowiednia technika palenia na ognisku i się wytopi ziemniaki nie są suche.
Makariusz12:40, 22.08.2022
Na dno zawsze idzie skóra. Spróbuję Twojej rady następnym razem i obłożę ścianki plastrami.
knapa12:58, 22.08.2022
Zgadzam się, pieczone bez smalcu tylko z dobrym boczkiem.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Nowa książka o Helenie Kmieć z Libiąża
Wieżacy ma rację chciała to był jej wybór
Mi
20:11, 2025-05-12
Tuzin medali chrzanowskich zawodników ju-jitsu
Gratulujemy!
Meg
19:15, 2025-05-12
Wstrząsy z kopalni Janina. Będzie spotkanie
Trzeba Janinę zamknąć i będziemy mieli spokój.
Żarczan
18:40, 2025-05-12
Nowa książka o Helenie Kmieć z Libiąża
Nie róbcie z kogoś świętego na siłę
Wieżący
18:37, 2025-05-12