Szparagowe żniwa nieubłaganie zbliżają się do końca. Dziś przepis na szybką przekąskę z ich udziałem, w myśl zasady, że im szparagi przyrządzi się prościej, tym lepiej wyeksponuje się ich niepowtarzalny smak. Szparagi z boczkiem.
Składniki:
pęczek młodych szparagów zielonych
kilka plasterków boczku
sól, pierz czarny mielony
oliwa
parmezan
pokrojona w paski papryka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Szparagi wyjmujemy z opakowania, odłamujemy twardą, łykowatą część. Układamy na blacie kuchennym lub desce do krojenia i nacieramy oliwą i solą. Owijamy plasterkami boczku.
Szparagi układamy na rozgrzanym ruszcie lub na blasze do pieczenia. Grillujemy szparagi kilka minut, odwracamy na drugą stronę. Posypujemy parmezanem. Podobnie postępujemy, gdy pieczemy szparagi w piekarniku.
Jesli ktoś woli bardziej miękkie szparagi, może je wcześniej krótko podgotować we wrzątku.
Zalety szparagów:
- są bogatym źródłem witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego
- wspomagają koncentrację i pamięć dzięki zawartym w nich związkom, które biorą udział w metabolizmie tkanki nerwowej
- mają pobudzające, odprężające i odmładzające działanie
- oczyszczają organizm - pozytywnie działają na nerki i wątrobę.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz