Z białek jajek, owoców, śmietany i serka mascarpone można wyczarować deser, który uwielbiają chyba wszyscy, a zwłaszcza najmłodsi. Bardzo słodki, bardzo smaczny. Tort bezowy z owocami, czyli beza Pavlova. Idealna np. na urodzinowy tort.
Bezowy tort Pavlova na białkach został nazwany na cześć legendarnej rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Według jednej z legend, tort Pavlova powstał w Nowej Zelandii w jednym z hoteli w Wellington, w którym przebywała Anna Pawłowa w trakcie swojego światowego tournée. Inna z legend mówi o tym, że tort został wynaleziony w Australii, gdzie ten deser powstał na czyjeś urodziny i miejscowy szef kuchni po spróbowaniu miał powiedzieć, że: "Ten tort jest tak leciutki, jak Pavlova". Do dziś nie ustalono, czy przepis jest australijski, czy może nowozelandzki, ale bez wątpienia jest wart skosztowania.
Składniki na bezę:
170 ml białek (4 białka z jajek o rozmiarze L lub 5 M)
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
Składniki na krem:
125 g mascarpone, zimnego
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% lub 36%, b. zimnej
Owoce i polewa:
owoce sezonowe (najlepiej kwaskowate)
1 łyżka płynnego miodu (świetnie sprawdza się też mus malinowy)
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm.
Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.
Krem mascarpone:
Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce i polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
22.06.2025
ALTANY, tarasy, wiaty garażowe, pergole, różnego r...
Zimna woda, ciepłe wspomnienia. Historia dwóch basenów
Dzieciaki to słownictwo ulicy.
Hipolit Kwass
10:13, 2025-07-06
Harcerze wyruszyli na obóz do Szarego Dworu
Miejsce fajne, do morza kawal drogi, kadra chrzanowskiego zhp jak zwykle dno, nic się nie zmieniło ....
uhatek
09:33, 2025-07-06
Pseudokibice zatrzymani za pobicie. Wśród nich trzebini
Cóż to cała Polska w pigułce... Jedni "patrioci" obijają twarze drugim "patriotom"... A na dodatek, od sierpnia ta patologia będzie mieć przedstawiciela w Belwederze, jednym słowem po żołniersku - "Czołem Panie Sutenerze!!!"
Maxxym
00:53, 2025-07-06
Mieszkańcy gminy Libiąż wykręcili kilkanaście tysięcy k
1.Serdecznie gratuluję aktywnym. 2. Jaki cel przyświecał uczestnictwu? 3. ile kilometrów wykręcił burmistrz Libiąża, który łaskawie zgodził się przystąpić do programu?
wieśMoczydło
00:27, 2025-07-06
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz