Koło Gospodyń Wiejskich w Karniowicach, serwujące pęcak z grochem, buchtę i kompot, wygrało niedzielny Konkursu Potraw Regionalnych w wygiełzowskim skansenie. Do stoisk ustawiały się długie kolejki.
Rywalizowały 23 zespoły. Panie rozdały prawie 1.200 porcji jedzenia. Pojawiła się m.in. ziemniaczanka, kwaśnica, marchwianka na mleku, pierogi z kaszą.
- Te potrawy przygotowywały jeszcze nasze babcie. Głównie z warzyw dostępnych w gospodarstwach. Dziś często moja wnuczka, prowadząca blog kulinarny, podpytuje mnie o różne szczegóły tych dań - mówi Zofia Kosowska z Mętkowa.
- Poziom konkursu dość wyrównany. Trudno mieliśmy wybrać najsmaczniejszą potrawę, bo większość była bardzo smaczna - mówi Agnieszka Oczkowska ze skansenu w Wygiełzowie.
Jury w składzie: Krystyna Reinfuss-Janusz, Agnieszka Bąk i Dominika Pająk, zdecydowało, że pierwsze miejsce należy się grupie z Karniowic, drugie KGW z Libiąża, a trzecie KGW z Chełmka.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
10.04.2025
ŁAZIENKI, gładzie, sufity podwieszane, Tel. 692-60...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz